Framgångsrikt projekt avslutades

Med tacktal, konsert, utställning och fika i en av Silvermuseets lokaler avslutades på lördagen ABF-projektet En historisk resa för framtidens musik i Arjeplog. Ett fyrtiotal besökare lyssnade till musiken och tittade på utställningen. Projektledaren Ingo Marklund är nöjd med projektet, men hoppas också på en fortsättning.

Benny Edlund, ombudsman för ABF Norrbotten, och Ingo Marklund, projektledare för En historisk resa för framtidens musik i Arjeplog, är nöjda med såväl avslutningen som projektet. ”Jag är ju här för att se finalen, men jag hoppas också att projektet kan vara starten på något mer”, säger Benny Edlund.

Benny Edlund, ombudsman för ABF Norrbotten, och Ingo Marklund, projektledare för En historisk resa för framtidens musik i Arjeplog, är nöjda med såväl avslutningen som projektet. ”Jag är ju här för att se finalen, men jag hoppas också att projektet kan vara starten på något mer”, säger Benny Edlund.

Foto: Fotograf saknas!

ARJEPLOG2015-03-22 12:33

På scenen stod flertalet lokala musiker, däribland Jan-Ove Nilsson som spelade jazz och dansmusik från förr.

– Just i år har jag hållit på med musik i 50 år. Mats bakom trummorna var också med så vi har spelat ihop, av och till, i 50 år, säger han. Det visste inte en förvånad Mats.

Det var en avslappnad och okonstlad spelning som åhörarna fick lyssna till i lördags. Skämtsamt mellansnack varvat med musik och sång från lokala förmågor. En av dem var sångerskan Anna Sundström.

– Min resa med Ingo och gänget startade för två år sen. Jag hade sagt till Ingo att jag finns tillgänglig om det behövs. Så träffade jag Ingo på Konsum en kväll och han frågade om jag ville vara med och göra musik, och på den vägen är det, berättar hon.

Glatt överrraskad

Benny Edlund, ombudsman för ABF Norrbotten, jobbar vanligtvis i Sunderbyn där ABF Norrbottens huvudkontor ligger, men idag var han i Arjeplog för att se avslutningen. Och han är liksom många andra förvånad över det stora antalet musiker i Arjeplog.

– När vi började med projektet tänkte jag att ja i Arjeplog finns det väl nån musiker, men jag har verkligen blivit glatt överraskad, säger han.

Ytterligare en som deltog var orgelspelande Ronald Hedman. Egentligen skulle Martin Lestander också ha spelat, men då han stoppat fingrarna i snickerimaskinen dagarna innan konserten fick han istället sitta bland publiken, och Ronald fick själv knappa på tangenterna. Den andra låten ville han dedikera till sin chef.

– Det här är en låt från sjuttiotalet som passar chefen Ingo, för det är filmmusik från filmen Gudfadern, säger han och möts av såväl skrattande chef som publik.

Officiellt startade projektet 1 augusti 2013 och hade sin avslutning på lördagen. Men för projektledaren Ingo (Corleone) Marklund var det varken början eller slutet.

– Musik är ju mitt stora intresse så jag jobbade med det här innan, och jag kommer att fortsätta göra det efter projektets slut, säger han.

Fakta om projektet

En historisk resa för framtidens musik i Arjeplog

Start: Idén väcktes på ABF Norr i Arjeplog i slutet av 2012. Ansökan gjordes och projektet startade 1 augusti 2013.

Syfte: Dokumentera musiker och grupper samt verka för musikutvecklingen i Arjeplog.

Projektansvarig: Ingo Marklund, som bland annat varit discjockey i över 40 år samt ljudtekniker på flertalet lokaka arrangemang.

Musik 2015: Cirka 40 musiker finns i Arjeplog idag.

Fortsättning: Bland annat kommer en sida att finnas på Arjeplognytts sida, under namnet Musik i Arjeplog. ABF Norr Arjeplog kommer fortsätta med musikkurser och arrangemang. De har även ett musikrum samt en digital musikstudio där möjligheten finns att spela in egen musik. De ser även fram emot att fortsätta skapa många musikarrangemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om