Av de 15 lärarna som blivit utvalda av skolledningsgruppen, som omfattas av skolchefen och rektorerna på grund-, gymnasie- och förskolan, kommer dem flesta som arbetar 100 procent att kunna glädjas åt 3500 kronor extra på lönekontot varje månad. Rektor för grundskolan, Ola Sonidsson, som suttit med och valt ut lärarna som ska få lönelyftet säger att det inte varit en lätt uppgift.
– Riktlinjerna för hur statsbidraget får betalas ut bakbinder kommunen. Det handlar om ganska mycket pengar per lärare och månad, och då räcker det inte till alla. Det har varit en hårfin marginal mellan dem som fått lyftet och dem som inte fått det. Lärarna som premierats lyftet är jätteduktiga, tar stort ansvar och bidrar till utveckling, men det finns ju även dem som inte fått lyftet som också har de kvalitéerna. Där blir det klurigt.
Sonidsson säger att det har varit svårt att sitta i ledningsgruppen och att det varit en utmaning att fatta besluten.
– Men varianten hade varit att inte söka de statliga pengarna, och det hade ju inte heller gynnat kollektivet.
Vad blir din roll i det hela nu?
– Jag har många bra lärare i min verksamhet som är besvikna nu, naturligtvis. Utmaningen för mig blir att få dem att hitta arbetsglädjen och motivationen att fortsätta göra ett bra jobb. Det är samtidigt viktigt att tala om för dem som fått lyftet att sträcka på sig och vara stolta.
Sara Sundström håller med Sonidsson om att det Arjeplogs kommun gjorde rätt i att söka de statliga medlen för lärarlönelyftet, men menar att det är ett första steg på en lång väg.
– Lärarna är felavlönade och detta är en början till att rätta till de felaktigheter som finns. Hade man inte sökt pengarna hade vi stått kvar på samma ställe. Det är blandade känslor hos våra medlemmar, viktigt nu är att kommunen som arbetsgivare tar hand om dessa känslor på ett bra sätt så att det inte skapas ett A och ett B-lag, där B-laget inte känner någon motivation att göra det där lilla extra längre. Det finns betydligt fler än 15 lärare i vår kommun som gör ett bra jobb, utmaningen blir att få resterande att känna det.
Jan Davidsson, facklig representant för Lärarnas riksförbund, poängterar att statsbidraget är en delfinansiering.
– Kommunerna kan, om de vill, satsa mer pengar på lärarna. Bra är i alla fall att man valt att göra lönelyftet permanent och inte bara som ett tillägg. Vi hoppas att kommunen fortsätter satsa på lärarna, kanske med början vid nästa lönerevision.