Det var förste socialsekreteraren Fredrik Stenberg som efter att ha fått in klagomål från gode män, skola och polis skrev en Lex Maria-anmälan som skickades till Inspektionen för vård och omsorg om situationen på Pangea.
Ungdomar agerar chef
”Verksamheten fungerar inte som den ska. Det finns ingen riktig ’chef’ på boendet, utan det är vissa ungdomar som agerar chef. De stör andra ungdomar nattetid så de inte får sova. De får inte den mat det ska ha. Kränkningar och bråk förekommer. Personalen klarar inte av att hantera situationen. Vissa ungdomar sover på andra ställen på grund av situationen. Skolan blir lidande för vissa av de boende.”
Brist i bemötande
Eija Lugnet förklarar att det funnits brist i personalens bemötande, bland annat att man inte följt samma regler.
– Det finns förbättringsmöjligheter som i så många andra verksamheter. Alla måste följa samma regler. Det vet väl alla att om mamma och pappa inte följer samma linje blir det kaos. Får man sin vilja igenom en gång är det lätt att vilja fortsätta bestämma och det är precis det som hänt. Personalen kommer också att utbildas i hur man hanterar och förebygger hot och våld.
Den externa handledningen som plockats in är två personer som har erfarenhet av att driva HVB-hem.
Handledning
– De ger mycket handfasta tips istället för teorilektioner. Handledningen kommer att fortsätta till i januari. Vi har också haft enskilda samtal med såväl personal som jobbar på Pangea som de boende. Ärendet är under utredning och det har redan blivit en förbättring av situationen, säger Lugnet.
Bett om hjälp
Inger Lestander som är föreståndare på Pangea berättar att man själv från boendets sida skrivit en anmälan och bett om hjälp att stävja situationen som uppstått. Enligt henne fungerar verksamheten i dag men hon avvaktar utredningen.
– Den får avgöra var det har brustit. Om jag inte varit nog mycket chef kan ju inte jag svara på.