Fjällkraft – ett kvinnonätverk med anor

Fjällkraft i Arjeplog har sedan mitten av 80-talet lyft fram de goda, kvinnliga förebilderna, och skapat plattformar att träffas och inspireras.

De driftiga individerna bakom Fjällkraft i Arjeplog: Eva Quist, Illona Fjellström, Lotta Lestander och Agneta Carlman.

De driftiga individerna bakom Fjällkraft i Arjeplog: Eva Quist, Illona Fjellström, Lotta Lestander och Agneta Carlman.

Foto: Johan Fjellström

ARJEPLOG2019-09-05 18:30

Handlingskraft kommer ofta ur avsaknad eller tristess. Kanske inte genast, men väl när man rest på sig och börjat klättra istället för att kapitulera. I Fjällkrafts fall handlade det lite om både och. Illona Fjellström beskriver ett Arjeplog i mitten av 80-talet; ett rätt trist ställe, där aktiviteter ofta riktade sig till män och deras intressen.

– Kvinnor trivdes inte och började flytta. Vi ville skapa ett forum för att stöjda kvinnor i Arjeplog och ordna aktiviteter som skulle bidra till ökad trivsel.

Nätverket var helt rätt i sin tid. Det var i ropet med den typen av frågor, och det kom fina bidragspengar från Nutek. Det anordnades mässor, bokades föreläsare, och under en tid var det träffar med rätt jämna mellanrum. Men säg den lycka som varar för evigt. Pengarna började sina, några nya medel blev man inte lovade. Det blev att tänka om lite, något som lett fram till den form av kvinnoträffar man har i dag: konceptet Ladies night såg dagens ljus i Arjeplog. En lyckosam satsning, har det visat sig senare.

Ladies night går i korta drag ut på att man äter en god middag tillsammans med andra kvinnor. Efteråt går man i samlad trupp till hörsalen på Lyktan, där man sedan lyssnar till ett antal föreläsare. Alla med lokal anknytning, för det mesta utan erfarenhet av att tala inför en större grupp människor.

– Ofta är man nervös innan, men många säger att man går därifrån boostad av publiken. Man känner sig trygg i sällskapet, och att det är en kärleksfull lyssnande publik, säger Lotta Lestander.

– Och det är just det här, att det är helt vanliga kvinnor från olika bakgrunder, alla med anknytning till Arjeplog, som alla har något att säga eller berätta. Det gör Ladies night här unikt som koncept. Det kommer 80–100 kvinnor varje gång, och det är mycket för att vara en liten kommun.

Så varför behövs då kvinnoträffar, och borde inte män få vara med? Fjällkrafts medlemmar tittar menande på varandra.

– Det har gnällts i alla år om att männen också vill vara med, men vi tror att klimatet under föreläsningarna skulle bli ett annat då. Man skulle inte våga öppna sig på samma vis. Här pratar man med folk som förstår en och i en miljö där man känner sig trygg. Vi vill behålla det så, och det finns inget som hindrar att någon startar en motsvarighet för män, säger Illona Fjellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om