Festligt frossande fettisdagsfirande

Fettisdag är inte bara semlor. Många Arjeplogsbor sätter likhetstecken mellan fettisdagsfirande och att frossa på en middag på blodpalt, kokt renkött och renmärgben.Arjeplogs sameförenings fettisdagstradition är alltid välkommen.

Smålänningen, komministern Niklas Westling, anammar Arjeplogsbornas sätt att tömma ben på märg genom att blåsa. T.v. syns hustrun Malins avvärjande gest. Övriga kring bordet är Stina Sundström, Maria och Bengt Ederlöf, Per-Gunnar Sundström och Håkan Ederlöf.

Smålänningen, komministern Niklas Westling, anammar Arjeplogsbornas sätt att tömma ben på märg genom att blåsa. T.v. syns hustrun Malins avvärjande gest. Övriga kring bordet är Stina Sundström, Maria och Bengt Ederlöf, Per-Gunnar Sundström och Håkan Ederlöf.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2010-02-17 06:00
Nära 100 personer sökte sig till Kyrkströmsgården på tisdagseftermiddagen för att njuta av fettisdagsfesten. Siv Landström kom först. Hon vill inte missa årets höjdpunkt även om hon blev bjuden på blodpalt och märgben av sonen Lars i juletid.
- Men den här festen är ju också ett sätt att träffa människor, sa Siv och tog ut märgen ur benen som traditionen bjuder - att blåsa ur den.
Första märgbenet
Stig Lundström satt salig vid bordet med en tallrik fylld av läckerheter. Med nästan religiös blick tog han sig an första märgbenet.
- Jag tror att det är tio år sedan sist jag åt märgben, sa han.
Unga, gamla, många. Alla blev mätta.
- Förstklassigt, sa Ann-Britt Hellander.
- Högsta poäng, sa Maria Samuelsson som äter denna rätt ett par gånger om år.
- Utmärkt, sa Stig Lundström när han betygsatte.
- Toppen, sa May Marklund och tillade att hon lärde sig äta märgben när hon flyttade till Arjeplog.
I köket huserade
Inger Juuso, Ingegerd Sjaggo, Kerstin Flinkfeldt och Björg Karlman. De hade fullt upp hela tiden med att fylla på karotter och skålar. Än var palten och än var köttet slut. Till och med tallrikarna tog slut.
Kassörskan Ann-Christine Blind manade till lugn.
- Vi har snart diskat. Mat finns det så det räcker.
FAKTA Fettisdag
Fettisdagsfirande med blodpalt, renkött och märgben har skett i Arjeplog i flera årtionden.
Blodpaltens ingredienser är renblod, vatten, vetemjöl och salt.
Renmärgbenen till tisdagens fest kom från sammanlagt 37 renar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om