Elevhem - en värld i världen - en oas i livet

Skolhem. Ett helvete i helvetet för många. Förknippat med pennalism, förtryck och hemlängtan. Och en häxa som föreståndare.Elevhemmet Stugan i Arjeplog har också en föreståndare. Men där slutar likheterna med hur det var förr. Elevhemmet har blivit en oas i livet för många.

Tommy Hedström och Sebastian Sundin trivs på elevhemmet Stugan i Arjeplog. "Jag gillar gemenskapen och att det alltid finns folk i närheten, säger Sebastian.

Tommy Hedström och Sebastian Sundin trivs på elevhemmet Stugan i Arjeplog. "Jag gillar gemenskapen och att det alltid finns folk i närheten, säger Sebastian.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2009-11-16 06:00
- Det var för att det fanns ett elevhem i Arjeplog som jag sökte till Hornavanskolan. På ett elevhem finns alltid något att göra, och man får många kompisar, säger Linus Schönbeck som kommer från Falun.
Sara Karlsson från Götene trivs också på Stugan.
- Det funkar bra om man sköter sig, säger hon.
Sebastian Sundin från Furudal och Tommy Hedström från Ullånger gillar också boendet på elevhemmet. Reglerna som finns behövs, anser de och alkoholförbudet är bra, det blir lugnare då.
Inte ens en kasse med Systemloggan får medföras in på elevhemmet. Tommy berättar om hur det gick när han kom tillbaks till stugan efter en hemresa.
- Jag hade smörgåsarna som jag inte ätit upp, i en systemkasse. Det blev stopp när jag kom till Stugan.
Boende långt ifrån
66 elever från hela Sverige bor på elevhemmet Stugan i Arjeplog. Den gemensamma nämnaren för eleverna, förutom att de bor på elevhemmet, är studierna på Hornavanskolans gymnasium i Arjeplog, på programmet BilSystemTeknik.
Av de 66 går de flesta i årskurs ett. I mån av plats får elever från de högre årskurserna bo på Stugan. För tillfället hyser elevhemmet 23 elever från årskurs två och fyra från årskurs tre. Elever från Arjeplogs kommun som bor långt från samhället får också bo på Stugan.
Föreståndare Mona Svensson och hennes medarbetare har beredskap dygnet runt och har ansvar för dels Stugan på Daghemsvägen och elevhemmet på Drottninggatan 40.
Föräldrakontakt
Kontakten mellan elevhemspersonalen och elevernas föräldrar är mer en regel än undantag. Men det är inte bara kontakter då någon elev misskött sig. Det sker också vid frånvaro, rätten att röka och snusa, och så det här med att bli kär.
- Det händer ju, säger Mona Svensson och visar full förståelse, inte minst då hon tänker tillbaks på sin egen skolgång.
- Men för att eleverna ska få sova över hos varandra krävs föräldrarnas tillstånd, säger hon.
Mona Svensson berättar om alla hyss som förekommit. Och hon berättar om namninsamlingen som pågick. En kampanj för att få bort henne från föreståndarjobbet.
Turbulensen har avklingat. Tommy Hedström som går i årskurs tre berättar att det tillkommit en del nya regler. Det är inget som stör, han förstår varför. Och han tycker att det fungerar bra.
Tar skoterkörkort
Eleverna tillbringar stor del av sin fritid på elevhemmet. Några deltar i idrottsaktiviteter. Sebastian Sundin från Furudal och ett 20- tal elever till håller på att ta skoterkörkort.
Tommy Hedström berättar att han håller koll på Blocket efter snöskotrar till salu. Han vill hjälpa sina kompisar att komma igång med skoterkörningen.
- Förra vintern körde jag 200 mil. Vi var 18 stycken som hade snöskotrar här på elevhemmet, säger han.
På elevhemmet Stugan finns 72 rum. Säng, hylla och skrivbord är standardutrustning. Sedan är det upp till eleverna själva att sätta sin personliga prägel.
- Jag har alltid önskat mig en sänghimmel, berättar Sara Karlsson från Götene och visar hur hon löst problemet.
I hyllan står spargrisen som hon haft sen hon var liten. Men den är tom. Rummet är välstädat.
- Jag vill ha ordning. Sen jag var liten har jag alltid haft välstädat på rummet. Jag vill ha ordning annars vet jag inte var jag har mig själv.
Robin Östman från Högarna gillar också ordning. Han städar och tvättar en gång i veckan. Och han trivs. Han har några krukväxter - i plast. För att han inte kommer ihåg att vattna ...
Den röda mattan på golvet ...
- Min lillasyster fick en sån, jag gillade den och bad också om en.
Dalahästar
Linus Schönbeck från Falun prioriterar inte städning på samma sätt. Han vill visa var han kommer ifrån. Dalahästen på hyllan är ett dopminne. Gardinerna har motiv med dalahästar. På ena väggen hänger en Leksandströja - Leksand är favoritlaget. På den andra väggen häger den flagga som prydde traktorn de åkte med när han gick ut nian.
- Jag fick den för att jag var den som skulle åka längst bort för att plugga, berättar han.
Att det blev Arjeplog hade med elevhemmet att göra.
- Det är kul att bo på elevhem, säger han. Fast det är en regel som han inte gillar. Det är nolltoleransen. Han tycker att det skulle vara okej med alkohol, och åtminstone borde man få komma "hem" onykter, om man sköter sig.
FAKTA Elevhemmet Stugan
72 rum. 66 elever bor där. Personalen består av tre heltidstjänster och en 0,75.
Eleverna får kvällsfika på Stugan och lagar sin mat själv på helgerna. "Snabbmakaroner och korv till lunch och snabbmakaroner och köttbullar till middag", säger Ingrid Oscarsson.
Övriga måltider äts i elevrestaurangen och Kyrkholmsskolans matsal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om