Byatänk efterlyses i spartider

Att vrida och vända på varje sten är i princip en regel för alla förtroendevalda och anställda i Arjeplogs kommun. Men hur man är vänder och vrider så ska det mycket till för att kostnaderna ska minska med 16 miljoner eller för att intäkterna ska öka med lika mycket.

Den byakraft som kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson önskar fanns i Arjeplogs samhälle finns verkligen i byarna. I Jutis syntes den på nationaldagen i form av städpatruller. De flesta av byns innevånare var sysselsatta med ideellt arbete i form av städning av och omkring byastugan.I byn Jutis finns det byakraft, det visar Stig Caullvine, Sölve Westerlund, Kent Marklund, Birger Westerlund, Ulf Westerlund, Frid Westerlund, Lotten Mörtell, Jan Westerlund, Inga Caullvine och Yvonne Marklund.

Den byakraft som kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson önskar fanns i Arjeplogs samhälle finns verkligen i byarna. I Jutis syntes den på nationaldagen i form av städpatruller. De flesta av byns innevånare var sysselsatta med ideellt arbete i form av städning av och omkring byastugan.I byn Jutis finns det byakraft, det visar Stig Caullvine, Sölve Westerlund, Kent Marklund, Birger Westerlund, Ulf Westerlund, Frid Westerlund, Lotten Mörtell, Jan Westerlund, Inga Caullvine och Yvonne Marklund.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2012-06-08 06:00

Att tänka okonventionellt och hitta lösningar som är hållbara i långa loppet är också något som är på tapeten. Kan lokalbehov lösas på andra sätt än som det är i dag? Kan undervisning bedrivas i andra former? Är äldreomsorgen ändamålsenlig?

Frågorna är många och för kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson, (S), ständigt malande.

- Vi har lyft på stenar, och en sådan är kollektivtrafiken. Där kan vi spara 1,5 miljoner kronor, säger hon.

"Vara attraktivt"
För att öka intäkter behövs inflyttning och för att någon ska kunna flytta till Arjeplog så behövs boende.

- För att någon ska vilja flytta till Arjeplog måste Arjeplog också vara attraktivt, säger Britta Flinkfeldt Jansson och menar att kommunens utvecklingskontor jobbar på ett helt annat sätt än tidigare med dessa frågor.

Flinkfeldt Jansson har noterat all den drivkraft som finns i byarna. Hur ideella krafter mobiliseras och hur mycket som åstadkoms.

- Jag skulle vilja att sådan kraft kunde uppstå och synas i samhället Arjeplog. Här ska alltid "någon annan" rycka in. Om det är skräpigt på gatan, om det ska röjas, om det ska lagas. Och det är alltid kommunen som är "någon annan".

- Jag brukar själv plocka upp skräp längs gatan då jag går till jobbet. Kanske skulle jag kunna klippa en bit gräs på kommunens mark eller ta hammaren och spika fast brädor på Vaukaleden. Jag vet att vissa inte vill och andra inte orkar, men det kanske är många som vill vara med.

I takt med att kommunen måste skära ner på skötsel och underhåll kan man själv åstadkomma mycket. Se bara på byarna.

Där förlitar man sig inte på "någon annan". Och en ideell insats kanske i längden räddar jobbet för en undersköterska eller klassassistent.

Britta Flinkfeldt Jansson brukar inte strö uttryck från Bibeln omkring sig men säger ändå:

- Hjälp kommer till den som hjälper sig själv.

Några företag har börjat sträcka ut sina händer. Något som välkomnas.

- Kommunen kanske inte kan preparera två skidspår säger hon som en ledtråd till företag som vill sponsra.

Ny organisation
Men än är det många stenvridningar och stenvändningar kvar. En ny politisk organisation utreds. Den ska kunna ge besparingar genom att färre ledamöter deltar och den ska bli tydlig. Förvaltningschefer ska driva frågor.

Britta Flinkfeldt Jansson menar att den organisation som finns har vållat problem i minst 25 år, inte minst för den otydliga roll som förvaltningscheferna har med tre chefer vardera över sig; sin nämnd, kommunchefen och kommunstyrelsen.

Politiken är inget undantag. Socialdemokraterna som har egen majoritet i Arjeplog har lagt beslag på alla tyngre poster. Det som irriterade oppositionen mest var att socialdemokraterna efter valet till och med lade beslag på posten som 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige. Det var ett beslut som Britta Flinkfeldt Janssons partivänner fattade mot hennes tycke. Och vid vart och vartannat nämndsmöte försöker nu oppositionen att "betala tillbaka".

Britta Flinkfeldt Jansson önskar att alla ska dra åt samma håll. Hon tycker egentligen att det också är så. Politiken i det ansträngda läget är mer hantverk och skulle inte se så mycket annars ut vilket parti som är regerade.

Däremot råder det motsättningar mellan olika förvaltningar där kommunstyrelsen fungerar som majoritetspartiet med socialnämndspartiet och barn- och utbildningsnämndspartiet som opposition.

Men hur det än är så är det kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson som sitter med hundhuvudet.

- Hur gör man för att förklara att saker rycks bort. Det är inte roligt att hålla i yxan. Jag sover inte bra alla nätter när jag tänker på konsekvenserna.

16,3 miljoner kronor fattas. Om vi alla skulle tycka att det var vårt problem, eller i alla en del av det. Skulle vi göra som i byarna?

Vad är då alternativet?

- Staten kanske skulle ropa på tvångsförvaltning eller sammanslagning med andra kommuner. Vi har olika förutsättningar alla kommuner. Om vi vågar ta stegen redan nu, de steg som vi skulle tvingas ta om tio år så går det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om