Arjeplogs kommunarkiv - en outforskad källa

Arkivet - det hemligaste och heligaste och det mest svåråtkomliga. Mörkt, skitigt och ogästvänligt. Råtthål och dammråttor. Spindelväven hänger som draperier. Spöken döljer sig i varje skrymsle.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2009-12-30 06:00
Så skulle det kunna vara. Men är det inte. Kommunarkivet i Arjeplog är en källa till allehanda kunskap. Ett ljust och gästvänligt rum med protokoll och handlingar i oändliga rader prydligt uppställda. Dessutom är allt mycketöverskådligt. Assistenten Rolf Westerlund stängde in sig i arkivet halva 2004, och resultatet av hans organisationsarbete tilltalar alla.
- Han gjorde ett enastående arbete, konstaterar assistent Anette Labba som vandrar hemtamt mellan kommunalnämndens protokoll från 1896 till betygskataloger från senare datum.
Tingsbackas källarvalv
Det är dock sällan som allmänheten i Arjeplogs söker sig ner i Tingsbackas källarvalv.
- Det är mest såna som ska anordna klassfester. De vill kolla i gamla klasslistor vilka som gick i klassen, säger Anette Labba.
I arkivet kan man hitta 1901 års journal för katekesskolan i nordvästra delen av Arjeplogs skoldistrikt liksom protokoll från hästuttagningsnämnden. 1949 synades 221 hästar. 83 var av högsta klass, 83 skulle komma i andra hand och 55 dömdes som olämpliga att användas i krigsbruk.
Protokoll över förhör
Sekretesshandlingar är inlåsta i särskilda skåp, exempelvis handlingar från fattigsvårds- och barnavårdsnämnderna. Sekretessen gäller i 70 år. Men det finns så mycket annat som kan locka till läsning.
Bland annat så lärde jag mig att Kurrokvejk stavats Kuorroqveik och att det fördes protokoll över de muntliga förhören vid realexamen.
1957 beviljades kommunfullmäktige Arjeplogs Hovvårdsförening 800 kronor i anslag och Samhällsnämnden i Slagnäs fick 500 kronor för att färdigställa badplatsen.
1962 bordlade fullmäktige dåvarande turistnämndens förslag om att bygga en turistanläggning på Öberget.
Jagade lönnkrögare
1896 beslöt kommunalnämnden om vilka män från olika byar som skulle ingå i marknadspatrullen. Patrullens uppgift var att jaga lönnkrögare. För varje bötfälld krögare utgick en ersättning om 15 kronor. Vid samma möte åtog sig polismannen David Lestander att inför marknaden städa sockenhäktet.
I slutet av protokollet finns en anteckning om att protokollet blivit uppläst vid den allmänna gudstjänsten den 19 januari 1896 av prosten Calleberg.
Arkivet innehåller papper. Inga disketter eller cd-skivor.
- Personligen tror jag inte på elektroniken då det gäller arkiv, säger Anette Labba och fortsätter:
- Det som sparas elektroniskt måste uppdateras, och då är det ju inte längre original. Jag tror inte på elektroniken i 100-års perspektiv, men däremot om det gäller tre år.
I arkivet har vi papper som är 120 år gamla.
Kommunarkivet är en guldgruva. Här kan man hitta många intressanta beslut. Man kan forska i sin egen historia, om skolan till exempel. Eller så kanske man vill veta vem som tidigare har ägt huset man bor i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om