I slutet av 2016 startade en utredning för att göra en översyn av kostnadsutjämningen.
Anledningen till översynen var att skapa mer likvärdiga förutsättningar för kommuner och landsting/regioner
I oktober presenterade den särskilda utredaren Håkan Sörman sitt slutbetänkande där kommuner med svåra demografiska förutsättningar gynnas.
På söndagens pressträff i värmländska Björneborg meddelade också statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen vill ha det nya systemet på plats redan den 1 januari 2020.
En av vinnarna skulle då bli Arjeplog som enligt utredningen får en höjning med 1 801 kronor per invånare, vilket skulle betyda 5,1 miljoner kronor till kommunen.
– Jag är jätteglad, och det här kommer tidigare än vad jag hade hoppats på. Jag hade befarat att det här skulle ta hela hösten innan man skulle komma överens. Nu verkar det som att det kommer igång redan vi årsskiftet, och det betyder jättemycket för oss. Det är oerhört välbehövligt, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.
Vad skulle ni kunna göra för drygt fem miljoner kronor?
– Det är ingen som exakt sagt hur det kommer se ut. Men ser vi på utredningens förslag är det lite gungor och karuseller. En del av pengarna ska direkt ut i verksamheten. Men åtminstone två av tre tredjedelar är strukturförändringar som har att göra med att vi är en liten kommun. Det här är pengar som vi kan göra många bra saker med då vi i dag inte har råd med all personal som vi skulle behöva för att utveckla kommunen.
I Norrbotten finns även förlorare i det nya förslaget till kostnadsutjämning.
Den största förloraren är Luleå – men även Piteå är en stor förlorare.
I förslaget ska Piteå betala 3 276 kronor per invånare, vilket är en höjning med 378 kronor.
Det skulle betyda ett intäktsbortfall på 16 miljoner kronor.
– Vi tycker att det behövs en bättre kostnadsutjämning, och det säger jag både som kommunföreträdare och socialdemokrat, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd i Piteå och fortsätter:
– Men sedan kan jag vara kritisk till att de största Norrlandskommunerna betalar in 1,7 miljarder i systemet och att de mindre kommunerna i norra Sverige får 1,3 miljarder. Det är en skevhet och jag hoppas att man tittar på det. Det kan inte vara rimligt att Piteå kommun ska bidra till Danderyd. Vi kommer att behöva vidta åtgärder. Vi stramar åt som det är redan nu, och kommer att få fortsätta göra det.