Allvarlig älgsjukdom upptäckt i Pite älvdal

I den pågående övervakningen för avmagringssjuka hjortdjur (CWD) har ett positivt fall upptäckts i Arjeplogs kommun. "Detta var inte oväntat. Liknande fall på äldre älgar har hittats i Norge och i Finland", säger Maria Nöremark på SVA.

En CWD-sjuk älg har upptäckts i Arjeplog kommun. (Arkivbild)

En CWD-sjuk älg har upptäckts i Arjeplog kommun. (Arkivbild)

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

ARJEPLOG2019-03-26 11:30

Vid de smittsamma varianterna av CWD utsöndras smittämnet i saliv, urin och gödsel och smittan finns kvar länge i miljön.

Sjukdomen är dödlig för hjortdjur och kan på längre sikt ha en kraftigt negativ påverkan på populationer av hjort, ren, älg och rådjur.

– Detta var inte oväntat. Liknande fall på äldre älgar har hittats i Norge och i Finland. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, och det var därför en tidsfråga innan vi skulle hitta ett fall i Sverige, säger Maria Nöremark, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

CWD påvisades för första gången i USA på 1960-talet och första fallet av klassisk SWD i Europa var i Norge 2016.

Enligt SVA är erfarenheten från Norge att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte längre smittar, eller har en begränsad smittsamhet.

Prov från det svenska fallet kommer nu analyseras vidare för att säkerställa vilken variant av sjukdom det rör sig om.

– När avmagringssjuka påvisas ska provtagningen i området öka. Veterinärer från Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket kommer nu att tillsammans med viltexperter samla mer information om hjortdjuren i området och utifrån de regionala förutsättningarna utarbeta en plan för utökad provtagning, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Fakta om CWD

Smittsam variant av avmagringssjuka, även kallad klassisk CWD, påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada. Första fallet av klassisk CWD i Europa påvisades på vildren i Norge 2016, där hela den drabbade flocken har avlivats för att undvika att sjukdomen sprids.

Att smittsamheten kan variera mellan olika varianter av CWD beror på att smittämnet, prioner, är ett av kroppens egna proteiner som har ändrat form. När ett djur får i sig prioner (från ett annat djur) fungerar de som en mall för de normala proteinerna som då också börjar ändra form.

CWD har hitintills bara påvisats naturligt hos hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om