Ett skickligt sätt att prata sig fram till kärnfrågan, ABF och folkbildningen. Karl-Petter Thorwaldsson påpekade vikten av att behålla en lokal förankring.
- Problemet är alltid ekonomin, men det är bättre med lokalt samarbete över organisationsgränserna än att göra sammanslagningar med andra orter, sa han.
Sedan gled han över mot valet 2010.
Thorwaldsson berättade att LO tidigare fått stöd med 45 miljoner kronor för att medlemmar skulle kunna studera och ha bidrag.
- Vi fick 10 000 medlemmar att plugga varje år, samhällskunskap, matte och data bland annat.
Det är många som vill tillbaks till skolan, förklarade han och konstaterade i sammanhanget att det inte är lätt.
- Ökad a-kasseavgift och andra saker gör att regeringen lyckas i sin strategi att försvaga arbetarrörelsen. Men om vi tillsammans börjar motarbeta sånt kan vi vända utvecklingen till 2010.
- Fler borde få gå på museum, sjunga i kör, åka på teaterföreställningar. Visst är det bra att man satsar på operahuset i Stockholm, men dit kommer inte så många. Det måste satsas regionalt och lokalt på kulturen.
Och efter att ha besökt Silvermuseet var Thorwaldsson mycket bestämd över att museets verksamhet borde vara lika mycket ett statligt som ett kommunalt ansvar.
Från förbundsstyrelsen deltog också Elsie Bäcklund Sandberg och Stefan Svensson.
För underhållningen i samband med det öppna mötet svarade lokala musiker. Violinisten Martin Lestander i Mats Sundström Band lockade fram en extra applådsalva när han berättade att han lärt sig spela fiol på en ABF-kurs.