40 brokiga år

Invigning. Klackarna i taket. Hotellet är fullbokat de två första månaderna. Framtidstron spirade. Åtta månader senare presenterades utbyggnadsplaner. Fyra år senare konkurs. Efter ytterligare tio år blir hotellet kommunägt. Och sen går det 20 år, och så blir Jan Edvardsson ägare.

ARJEPLOG2010-01-21 06:00
Redan i november månad, invigningsåret 1970, konstaterade många att hotellet var för litet. Turistintendenten i Norrbotten, Rune Bjursten hade engagerat sig liksom sportfiskeintressenter. Norrbottens turisttrafikförbund tryckte också på och kommunen var på bettet. Hotellet skulle byggas ut med 30 rum och i sluttningen nedanför skulle 25 fyrabädds-stugor uppföras. Kostnaden beräknades till tre miljoner kronor.
Minigolf och tennisbana anlades och hotellet fick en utomhuspool som kunde användas även vintertid.
Ingen utbyggnad
Men någon utbyggnad blev det inte.
- Det rann nog ut i sanden. Kanske var det inte ekonomiskt gångbart, säger Thure Lindström som var chef för kommunens byggnadskontor.
Däremot menar han att själva hotellet betydde mycket för Arjeplog, att det blev en uppryckning av samhället och att Arjeplogsborna fick ett nöjesställe att gå till.
Biltestverksamheten var i sin linda. Några tester gjordes, bland annat av tyska Opel som vid ett tillfälligt besök i Arjeplog både hittat hotell Silverhatten och ett flygfält på is på Hornavan. Hotellchefen Harold Tallfeldt var ordförande i flygklubben och han upplät flygfältet. Därmed skrevs första bladet i historien om Arjeplog som biltestcentrum.
Biltest
Assar Holmström som var ordningsvakt på hotellet under fem år på 70- talet och jobbade 612 danskvällar minns de två första biltestarna. Och han ger kredit till Harold Tallfeldt.
- Tallfeldt är upphovet till biltest i Arjeplog, säger Holmström.
Biltestverksamheten hann dock inte bli någon riktig näring i Arjeplog under det tidiga 70-talet och hösten 1974 gick hotellet i konkurs. Stämningen var tryckt. 20 fast anställda miste jobbet. En avskedsfest hölls på hotellet.
Arjeplogs kommun visade kalla handen och konkursförvaltaren menade att det inte fanns pengar att driva hotellet vidare.
Kungamiddag
Men Harold Tallfeldt ville annat. Vid konkursauktionen köpte han tillbaks hotellet för 1,1 miljoner kronor. På våren slogs portarna upp och i juni månad fick hotellet hedersuppdraget att hålla i tvåkungamiddagen i samband med invigningen av Silvervägen. Så i maskinhallen i Merkenes plogstation dukades det upp för de prominenta gästerna. Menyn bestod av kåtarökt Mavasröding på granrisbädd som förrätt. Varmrätten bestod av glaserad tjäder med murkelsås och som dessert serverades kaffe och Silverhattsbakelse.
Kommunägt
Så ett hopp tio år framåt i tiden. Året är 1984 och Mercedes har en stor pressvisning i Arjeplog. Företrädare för Mercedes vill se en upprustning av hotellet, och en utbyggnad. Det visar sig dock att ägaren Harold Tallfeldt inte beviljas några statliga medel till utbyggnad. Det blir då så att Arjeplogs kommun, efter många turer i den byråkratiska kvarnen, köper hotellet. Hotellet byggs ut med 50 rum.
Ekonomiskt går det knackigt. Kommunen får skjuta till pengar och de anställda cheferna avlöser varandra.
Chefskarusell
Första chefen Rolf Gebert får det inte lätt och slutar efter en kort tid. Kanslichef Lars-Gunnar Gyllenberg får rycka in och före detta kommunalrådet från Arvidsjaur Sten Laestadius ställer upp och är behjälplig med arbetsledande uppgifter. Under månaderna mars och april anställs Lars Andersson, Uppsala, på vd-posten. Nästa chef blir Lennnart Stenberg och i oktober 1985 blir Håkan Fredriksson chef.
Fredriksson arrenderar sedan hotellet fram till årsskiftet 89/90. Han vill köpa hotellet men kommunen med Per Dahlberg vid rodret säger nej.
Sedan blir det en ny omgång med chefsbyten. Christer Bergström, Brita Degerfalk, Jan Holmström och Gunilla Sandberg avlöser varandra innan hotellföretaget Comwell hyr hotellet 1995.
2002 sker nästa förändring. Jan Edvardsson köper driftsbolaget av Comwell och fastigheten av Arjeplogs kommun. Fram till dags dato har hotellet byggts ut i fyra etapper för en kostnad av cirka 70 miljoner kronor. Antalet rum har ökat från 85 till 200.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om