En som sökt programmet fordonstestteknik och var med hela helgen var Amrie Hellström från Sollebrunn, Västergötland.
– Det verkar jättebra! Jag har en morbror som har bilverkstad, så det inverkar förstås, säger hon, men att hon ansökte till just Hornavanskolan och fordonstestteknik var inte helt självklart.
– Jag har sökt så mycket konstigt, så jag tänkte att en mer eller mindre inte spelar nån roll, men nu har jag blivit välkomnad till alla så det är lite problematiskt, säger hon. Förutom besöket till Arjeplog har hon dock bara besökt ytterligare ett gymnasium, i Lerum. Det långa avståndet mellan Sollebrunn och Arjeplog ses inte helt som positivt från Amries pappa, som också var med på besökshelgen.
– Personal och elever verkar jättetrevliga, men jag kan känna att det är lite långt hemifrån. Man får skiljas från saker och folk man är van vid, som sedan ska ersättas här. Det är mycket för nån som är 15 år, säger han. På frågan vad som varit bäst med besöket blev svaret dock inte något skolrelaterat.
– Renarna på vägen hit. Det var massor med renar och det var ju det bästa! säger Amrie och hennes pappa berättar vidare om resan mellan Arvidsjaur och Arjeplog.
– Först såg jag en ren som inte Amrie såg och det blev ett himla liv, men sen var det, som tur var, ett ställe där hela vägen var full av dem.
Det var ett fullspäckat schema för besökarna under lördag och söndag. Elevhemmet Stugan visades upp och ett par elever öppnade sina rum för att besökande skulle se hur ett elevboende i Arjeplog kan se ut. På lördagskvällen bjöds det på middag och Malin Westling, skolchef, inledde med att berätta lite mer ingående om Arjeplog.
– Arjeplog har en befolkningstäthet på 0,3 kvm land per invånare. Om Stockholm skulle på med samma ytor omkring sig skulle det bo ungefär 50 personer i Storstockholm. Här skulle vi kunna utöka befolkningen med 100 000 personer, men ändå kallas glesbygd. Det ger lite perspektiv. Vi är också Sveriges vattentätaste kommun med våra 8727 sjöar och tre älvar. Det finns mycket vatten men det är också vår livsnerv i kommunen. Här finns 160 mil skoterled om vintern. Förr användes vattnet för att frakta både människor och timmer. Idag är det biltestbanor, som är viktiga för Arjeplog, säger hon.