Arjeplogs elevhälsa dyrast i riket

Enligt statistik från Skolverket kostar Arjeplogs elevhälsa närmare 3,4 gånger mer per elev och år, än riksgenomsnittet.

Arjeplogs grundskolas elevhälsa är den dyraste i landet för 2018.

Arjeplogs grundskolas elevhälsa är den dyraste i landet för 2018.

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-12 14:55

Boxholm: 1 100 kronor per elev och år. Rikssnitt: 3500 kronor. Arjeplog: 12 000 kronor. Inlandskommunen sticker iväg ordentligt för 2018 när man jämför landets 290 kommuner, och kostnaderna man har för elevhälsan i grundskolan. I Norrbotten ligger Gällivare och Jokkmokk närmast i statistiken, med strax över 5 000 kronor per elev och år. I Västerbotten är det Villhellmina, Storuman och Malå som toppar ligan, men är fortfarande tusenlappar ifrån Arjeplog. 

Totalt sett står elevhälsan i Arjeplog för drygt tre procent av den kommunala grundskolans kostnader, enligt Skolverkets siffror. I statistiken ingår kostnader för bland annat skolläkare, skolsjuksköterskor och skolkuratorer, men däremot inte kostnader för till exempel lokaler, elevassistenter och skolvärdar.

Fredrik Westerlund är utbildnings- och kulturchef i Arjeplog. Han tror att det finns olika orsaker till varför Arjeplog toppar listorna. 

– Den ena delen är vår litenhet. Vi behöver skolsköterska, specialpedagoger och kuratorer. De har vi anställda hos oss, sedan anlitar vi läkare och psykolog utifrån. Även om vi bara hade haft en enda elev hade vi ändå behövt en skolsköterska, men kostnaden per elev blir då väldigt hög när vi har få elever att dela det på.

– Den andra delen är att vi under 2018 fortfarande har en lite större elevhälsa till följd av de väldigt många ensamkommande flyktingbarnen som vi fick till kommunen året innan. Vi håller på att minska vår kostym nu. Då hade vi 1,4 tjänster skolsköterska, som nu blir 1,0, vi hade 1,75 skolkurator som nu blir 1,0. Vi kommer att landa på en lägre kostnad för 2020, men jag har inte den siffran klar för mig riktigt ännu.

Det är många andra storleksmässigt jämförbara kommuner i Norrbotten som har hälften av Arjeplogs kostnad?

– Jag vet inte vad de gör för att hålla ned kostnaderna. Arjeplog har en stolt tradition av att satsa på just elevhälsa, vi har jobbat mycket med den och har haft mycket glädje av den. Då blir det naturligt att det tar emot att skära ned där, men nu har vi inte råd och måste anpassa vår kostym därefter.

Kan ni bibehålla samma kvalitet på skolhälsan med nedskärningarna?

– Nej, samma fantastiska kvalitet blir det inte. Men vi försöker lägga upp arbetet så att vi har en fortsatt bra kvalitet. Skollagen är mycket tydlig med vad elevhälsan ska bidra med, och det är det vi jobbar mot. 

Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef vid Arjeplogs kommun.
Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef vid Arjeplogs kommun.
Karta: Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!