Arjeplog på god väg mot ny budget

Efter en intensiv budgethöst verkar pusselbitarna ha fallit på plats för Arjeplogs kommun.

Arjeplogs kommun är på väg mot en ny budget för 2020–2023. Där har utbildning och kultur haft det lite extra svettigt att komma ned i sin nya ram.

Arjeplogs kommun är på väg mot en ny budget för 2020–2023. Där har utbildning och kultur haft det lite extra svettigt att komma ned i sin nya ram.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplogs kommun2019-11-25 16:13

Det är främst utbildning och kultur som kämpat med att komma ned i sin ram, som kommer sig av den nya budgetmodell som Arjeplog implementerar från och med 1 januari 2020. Den är beräknad på ett snitt från Sveriges kommuner och landsting på vad som är en rimlig kostnad för en verksamhet i en kommun av Arjeplogs storlek och förutsättningar. Politiken har prioriterat sammanlagt 13,3 miljoner kronor till utbildning och kultur. 

Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S) sa att man har mycket att tacka den ödmjuka inställningen som hon anser råder i såväl verksamhet som politik.

– Det upplevde jag inte riktigt att det var på den tiden vi hade olika nämnder. Nu har vi ett givande och ett tagande. Den sociala sidan såg att man var lite överfinansierade, och att man kunde hjälpa utbildning och kultur.

Sten-Åke Nilsson (C) höll med.

– Jag tycker den största skillnaden är att vi försöker samarbeta allihopa, såväl i förvaltningarna som politiskt. Man är inte ute och handlar i sista sekunden i slutet på året bara för att förbruka pengarna som det var förr. Man sätter inte upp budgeten några procent bara för att det är nytt år, nu har vi gått igenom allt. 

Erik Grähs (V) yrkade bifall till budgeten, men ville se en översyn av politikernas arvoden. Britta Flinkfeldt tyckte att man inte ska vara in och greja i arvoden under den pågående mandatperioden. Det blev votering till Flinkfeldts favör och reservation från V och L. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige i december.

Karta: Arjeplog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!