Prognos för norra Norrlands kustland: Molnigt och byar av snö eller regn. I kväll minskad molnighet och i natt delvis klart med 1-5 minusgrader. Under lördagen växer stackmoln till och ger efterhand växlande molnighet och lokala snöbyar. 0-5 plusgrader. Nordlig vind med friska till hårda vindbyar. I kväll avtagande nordvästlig vind.

Prognos för norra Norrlands inland: Molnigt och lokala snöbyar. I kväll minskad molnighet och i natt delvis klart, då 5-8 minusgrader. Under lördagen växer stackmoln till och ger efterhand växlande molnighet och lokala snöbyar. Omkring 0 grader. Nordlig vind med friska till hårda vindbyar, i kväll avtagande nordvästlig vind.

Det är den kalla polarluften som gör att det i södra Sverige väntas klassiskt aprilväder trots att vi nu är inne i början av maj. Stackmoln växer till sig och ger byar av regn eller snö och möjligen även hagel. Även över Norrland passerar snöbyar och längs kusten förekommer också inslag av regn.

Aprilvädret fortsätter under helgen. Götaland berörs av byar av regn eller snö medan Svealand får mest uppehåll. Däremot väntas lättare snöfall i Dalafjällen och även över Norrland förekommer snöbyar här och var. Även om söndagen börjar soligt på många håll så växer stackmoln åter till och ger enstaka byar av regn eller snö.