Redan som sexåring visste Sarah Öjbrandt att det var glasblåsare hon ville bli.
- Andra i min ålder ville bli polis, flygvärdinna eller frisör, medan jag ville bli glasblåsare, berättar hon.
Efter högstadiet sökte hon in på det treåriga hantverksprogrammet i Småland, fick examen och träffade en kille som hon blev förälskad i. Därmed las glasblåsardrömmen åt sidan. Paret flyttade till Arjeplog och Sarah började arbeta inom olika branscher under några år.
Tre år från idé till verklighet
- Det är tack vare min man som jag lärde känna Yvonne. Utan de två skulle jag inte stå här i dag, men det tog tre år från affärsidé till verklighet, säger Sarah.
Yvonne Marklund behövde bli satt på prov innan Sarah ville satsa fullt ut. Därför skickades hon till Småland på en fyra dagars intensivkurs i glasblåsning.
- Jag ville att Yvonne skulle prova på att arbeta med glas och känna efter om hon gillade det. Det är viktigt att förstå hur glasmassa fungerar och vara ett med materialet. För att kunna jobba med glas behöver tanken att ligga några steg före i arbetsprocessen, säger Sarah.
Redan efter första dagen ringde Yvonne och sa att det här var det roligaste hon gjort i sitt liv. Då föll alla pusselbitar på plats.
Norrskensglas affärsidé är unika glasprodukter med nordsvensk karaktär som exempelvis Norrskenslyktor, friblåsta ripor och transparanta älgar i olika format. En annan framgångsfaktor kan vara att de är en av fyra registrerade glashyttor i norrbotten.
Smak på att forma glas
Yvonne har fått smak på att forma glas och gått från assistent till lärling. Nu kan hon blåsa allt från isdroppar, blommor och löv till sparvar.
- Som glasblåsare är det nästan omänskligt att vara helt själv, man behöver vara två i flera arbetsmoment, säger Yvonne Marklund.