Så undviker du sorkpest

Flest fall av sorkpest rapporteras från de nordligaste länen. Bärplockning, vedhuggning och urstädning av jaktstugor eller lador anses vara vanliga smittorsaker, enligt smittskyddsexperter.

Rejäla munskydd och handskar rekommenderas av smittskyddsexperter vid hantering av skogssorkar samt vid städning av lador eller jaktstugor.

Rejäla munskydd och handskar rekommenderas av smittskyddsexperter vid hantering av skogssorkar samt vid städning av lador eller jaktstugor.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG 2011-08-27 06:00

I år har 20 fall inrapporterats till smittskyddsenheten vid Sunderbyns sjukhus. De senaste månaderna har antalet rapporterade fall av sorkpest blivit fler och en fortsatt ökning av sorkpestfall förväntas ske under hösten.

- I genomsnitt har vi fått in två fall i månaden fast nu i augusti hade vi fem, men det är många som drabbas som inte behöver uppsöka sjukvården, så säkert är det fler än 20 som drabbats i år, säger smittskyddsläkare Anders Österlund vid Sunderbyns sjukhus.

Han berättar att 2007 var ett bra sorkår och många drabbades av sorkpest. År 2010 var det också gott om sork, men då drabbades färre av sorkpest. En orsak till det tror han är att vi utvecklar en livslång immunitet mot viruset och många blev immuna 2007.

Blodtest
Kan man testa sig om man har sorkpest.
Ja, genom ett blodprov kan man diagnostisera om man haft eller har viruset. Men att få testa sig är inget som är medicinskt prioriterat eller motiverat, säger han.

Det är endast skogssorken som sprider smittan. Svansens utseende är ett vanligt sätt att särskilja sorkar, möss och råttor åt. Sorkar har kort svans, ofta mindre än hälften av kroppen, och öron som knappt syns i pälsen.

Bärplockning, vedhuggning och städning av lador eller jaktstugor är vanliga smittfaktorer eftersom det är lätt att få i sig viruset om händerna kommit i kontakt med sorkutsöndring. Viruset är under gynnsamma omständigheter motståndskraftigt mot intorkning i drygt två veckor. Rejäla munskydd och handskar rekommenderas därför av smittskyddsexperter vid städning av lador eller jaktstugor.

FAKTA Sorkfeber (Nephrophatia epedemica)

Skogssorken är den enda smittbäraren till människa trots att många andra däggdjur kan bära på viruset.

Orsakas av Puumalavirus som sprids via illaluktande sorkexkrementer eller sorkbett.

Sorkfeber karaktäriseras av hög feber, muskel- och huvudvärk, som kan eskalera till buksmärtor och njurpåverkan.

Sork, möss och råttor skiljer sig åt i storlek, men de har även skillnader på svans och öron. Sorkar har kort svans, ofta mindre än hälften av kroppen, och öron som knappt syns i pälsen. Möss har stora synliga öron men en tunn och behårig svans som är ungefär lika lång som kroppen. Råttor har stora öron och lång tjock och kal svans.

Skillnader mellan åkersork och skogssork är att skogssorkens ryggsida är rödbrun och buken ljusgrå till vit medan åkersork är större än skogssork och mörkt grå på ryggsidan. Gråsidig sork liknar skogssork, men är större och inte lika vanlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om