I år har 20 fall inrapporterats till smittskyddsenheten vid Sunderbyns sjukhus. De senaste månaderna har antalet rapporterade fall av sorkpest blivit fler och en fortsatt ökning av sorkpestfall förväntas ske under hösten.
- I genomsnitt har vi fått in två fall i månaden fast nu i augusti hade vi fem, men det är många som drabbas som inte behöver uppsöka sjukvården, så säkert är det fler än 20 som drabbats i år, säger smittskyddsläkare Anders Österlund vid Sunderbyns sjukhus.
Han berättar att 2007 var ett bra sorkår och många drabbades av sorkpest. År 2010 var det också gott om sork, men då drabbades färre av sorkpest. En orsak till det tror han är att vi utvecklar en livslång immunitet mot viruset och många blev immuna 2007.
Blodtest
Det är endast skogssorken som sprider smittan. Svansens utseende är ett vanligt sätt att särskilja sorkar, möss och råttor åt. Sorkar har kort svans, ofta mindre än hälften av kroppen, och öron som knappt syns i pälsen.
Bärplockning, vedhuggning och städning av lador eller jaktstugor är vanliga smittfaktorer eftersom det är lätt att få i sig viruset om händerna kommit i kontakt med sorkutsöndring. Viruset är under gynnsamma omständigheter motståndskraftigt mot intorkning i drygt två veckor. Rejäla munskydd och handskar rekommenderas därför av smittskyddsexperter vid städning av lador eller jaktstugor.