Jutisborna hoppas sätta byn på kartan

Jutis är omtalad för sin älgsafari och årskalender. Byaprojekt som enat och ökat byns framtidstro.- En vinst skulle sätta Jutis på kartan och pengarna skulle vi bland annat använda till att förbättra spångar och vandringsleder samt göra nya grillplatser, säger Madelene Aheinen Westerlund, ordförande för Jutis Byaförening.

Ett resultat av årets kvinnokalender är att Madelene Aheinen Westerlund, ordförande för Jutis Byaförening, är rankad som en av Sveriges hetaste lantisar i tidningen Land. "Utmärkelsen hedrar personer som arbetat för att stimulera landsbygdsutveckling", säger hon.

Ett resultat av årets kvinnokalender är att Madelene Aheinen Westerlund, ordförande för Jutis Byaförening, är rankad som en av Sveriges hetaste lantisar i tidningen Land. "Utmärkelsen hedrar personer som arbetat för att stimulera landsbygdsutveckling", säger hon.

Foto: RITU ANDERSSON

ARJEPLOG 2011-03-31 06:00

I Jutis finns ett brett företagande och en starkt rotad entreprenörsanda. Det nyaste företaget drivs av två syskon som är generalagenter för lansering av en ny dammsugare. Nya projekt för i år är "Unga i byar" och JutisQvinnen", årets kalender med byns kvinnor. Projektets intäkter går till bröstcancerforskning och Jutisstugans underhåll.

Byastugan
viktig mötesplats
- I vår byastuga har vi både ungdomsaktiviteter, föreningsmöten, större middagar och sommarcafé. Den är en viktig mötesplats för alla i byn, säger Madelene Aheinen Westerlund, ordförande för Jutis Byaförening

Hon berättar att sedan 1950-talet då männen i byn blev hårt drabbade av cancer och död kom byn att kallas "Änkornas by". Sedan dess har byborna kämpat för att öka byns befolkning.

Hemvändartrend
- I dag kan vi se en inflyttning till byn och en hemvändartrend, säger hon.

Att unga människor flyttar tillbaka efter några mellanår på annan ort kan vara ett resultat av att Jutis aktivt arbetat med ungdomsverksamhet under många år. Sommarprojektet "Unga i byar" är ett sätt att stärka de ungas känsla för hembygden.

En annan effekt av "Änkornas by" är att det växte fram en naturlig jämställdhet. Barnen blev tvungna att hjälpa till med både att bära ved och sköta syskon och kvinnorna att jaga, köra skoter och bära tungt.

Prissumma
- Vi jagar och plockar bär tillsammans och när det är fest lagar även männen middag, säger Madelene Aheinen Westerlund.

Förutom äran får segraren en prissumma på 50 000 kronor. Viktiga pengar för fortsatt utveckling av byns tillväxt.

Till sommaren planerar de att bygga en kåta vid Jutisstugan. Andra projekt som finna i åtanke är att skapa tomter för att underlätta inflyttning. Nu väntar Jutisborna på besked om de kan få en medborgarterminal i byastugan, vilket innebär att den skulle ha internetuppkoppling.

FAKTA Jutis by

1775 slog samen Per Eriksson ner sina bopålar och byggde en kåta med fähus

I slutet av 1980-talet bildades Jutis byaförening

Bland de 38 personer som är bofasta finns åtta företag

Byn är känd för sin årskalender "Kalenderpojkarna från Jutis" och älgsafari

Jutis ligger längs väg 95, fyra mil nordväst om Arjeplog och 25 mil nordväst om Skellefteå

Tävlingen "Årets by" startade 1994 och står i l änsstyrelsen i Norrbottens regi

Syftet är att uppmärksamma byar som aktivt driver en lokal- och regional tillväxtstrategi samt stimulera till byasatsning i länet

Utmärkelsen delas ut av landshövding Per-Ola Eriksson

Förutom äran får segraren en prissumma på 50 000 kronor till fortsatt utvecklingsarbete

Vinnaren koras under juni månad

Siknäs blev årets by 2010 och Slagnäs år 2009

Faktorer som juryn värdesätter

1. Hållbar utveckling med attraktiva miljöer som bidrar till en ökad livskvalité

2. Stark samverkan mellan olika grupperingar i byn över ålder- och könsgränser samt mellan näringsliv och ideella krafter

3. Byaverksamhet med ett kommersiellt inslag som ger ökad sysselsättning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om