Fjällräven är en av många djur som har gynnats av det goda lämmelåret. Vid en jämförelse med länet i stort har den sitt starkaste fäste i Arjeplogsområdet.
- Inom mitt bevakningsområde har jag hittat fem lyor under vintern, säger Magnus Eriksson.
Slåss om
samma föda
Rödräv och fjällräv är fiender. De slåss om samma föda, men eftersom rödräven är starkare kan den skrämma bort fjällräven från de gryt som fjällräven trots allt var först på.
Enligt naturbevakarna har fjällräv och lodjur ganska stora hemområden, och de verkar vara hyfsat stationära år från år. Lodjursstammen har liksom förra året ökat och finns i vissa kärnområden i länet.
DNA-analys
- Det är främst bytestillgången som bestämmer var lodjurshonorna stannar. I Norrbottens län har vi hittat 40 föryngringar och mellan fem och tio stycken i Arjeplogs kommun. Vi har skickat in en del hår och bajsprover för DNA-analys, så det kan hända att siffrorna ändras efter de resultaten, säger han.
Järvstammen i Norrbotten verkar ha ökat kraftigt i år och för närvarande uppskattar naturbevakarna att det finns 64 honor med ungar, föryngringar. I Arjeplog kommun finns för närvarande mellan 16-18 föryngringar. Magnus Eriksson har hittat dubbelt så många föryngringar jämfört med förra året.
Björn inventeras je
Det är svårt att få exakta föryngringssiffror eftersom naturbevakarna besiktar bohål och många järvungar är nu på väg att lämna sina gryt. Björn inventeras inte av länsstyrelsen i Norrbotten, men all information som gäller honor med ungar dokumenteras.
- Mårdhund har vi inte fått någon rapport om ännu, så vad vi vet finns den inte i kommunen. Om utterstammen kan jag konstatera att den verkar ha ökat riktigt bra. Här i Arjeplog har det setts mycket utter under vintern, säger han.