Farmare brinner för att bredda rörelsen

Slagnäs strutsfarm ligger centralt i inlandet med orter som Malå, Sorsele, Arjeplog och Arvidsjaur runt omkring. Lugnet ligger över gården, men skenet kan bedra.

Även om strutsar kan bli upp mot 60 år är det svårt att få en nära relation till dem. "De har en hjärna som väger 40 gram och är stor som en valnöt, så de minns en inte från dag till dag", säger Annicka Stenmark, delägare av strutsfarmen i Slagnäs.

Även om strutsar kan bli upp mot 60 år är det svårt att få en nära relation till dem. "De har en hjärna som väger 40 gram och är stor som en valnöt, så de minns en inte från dag till dag", säger Annicka Stenmark, delägare av strutsfarmen i Slagnäs.

Foto: Fotograf saknas!

ARJEPLOG 2011-05-11 06:00

På gården går några strutsar och betar, en hona bjuder in till kärleksduett och atmosfären känns stillsamt harmonisk, på ytan. I stundens ögonblick har gårdens två jakthundar rymt och för några veckor sedan brann slakteriet delvis ner. Dessutom har fåglarna sex i ladan. Ägg är på gång att kläckas. I ladan finns en webbkamera uppsatt, så hela scenariot går att se live från gårdsägarnas vardagsrum.

- Jag har försökt se den här stunden i fyra år och inte ännu lyckats, säger delägaren Annicka Stenmark.

Förlorade åtta strutsar
För en vecka sen förlorade farmen åtta strutsar som lyckats ta sig ut ur sin hage. Fyra av dem har hittats döda och de andra är fortfarande på rymmen.

- Vi jobbar febrilt på att få slakteriet i bruk så snabbt som möjligt, men just nu har vi inget kött alls att sälja och snart drar turistsäsongen igång.

Strutsfarmen i Slagnäs drivs av Annicka Stenmark och Arnt Ditlevsen. Rörelsen går över förväntan och de två entreprenörerna brinner av lust att utveckla sitt företag. Verksamheten har successivt breddats och i dag bedrivs slakteri, avel, restaurang, och gårdsbutik med närproducerade varor där struts är ur-produkt.

- Min hudvårdsserie har visat sig vara en riktig säljarsuccé. Strutsolja läker eksem och torr hud väldigt effektivt, säger hon.

Svåra att föda upp
Nästa vecka åker paret till Sveriges största strutsfarm, Evas strutsar i Ängelholm, för att hämta 50 nykläckta kycklingar. Kycklingar är svåra att driva upp eftersom de lätt bryter sina ben, äter allt de får tag på och är bakteriekänsliga.

- Vi ska inte bara hämta kycklingar utan även se hur de jobbar. Förhoppningsvis får vi tips som vi kan använda i vår verksamhet,
säger Annicka Stenmark.

Det de vill mest av allt är att få köpa fyra hektar av kommunens mark för att kunna bygga ut sin avelsverksamhet.

- Det finns ett stort regionalt intresse efter strutskött och får vi plats med fler djur så kan vi sälja mer kött, säger Annicka Stenmark.

FAKTA Struts

Strutsen är nära släkt med den utdöda elefantfågeln och vid en närmare titt på strutsens tår syns likheten med elefanthud.

Ett strutsägg väger cirka 1,5 kilo. Vid födseln väger en strutskyckling runt ett kilo och är 20 centimeter hög. En strutsunge växer cirka en centimeter per dag.

Två tår är unikt bland fåglar som vanligtvis har fyra tår. Stortån har en klo på 4-5 centimeter som kan användas till försvar, grävning och till att fixa boet.

Strutsar kan springa upp mot 70 kilometer per timme. De flyger fram trots att de saknar flygförmåga Två tår ger ett bra grepp när man ska springa fort.

När strutsen känner sig hotad sparkas den. I strid sparkar strutsen framåt och sparken sägs ha samma kraft som en hästspark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om