På gården går några strutsar och betar, en hona bjuder in till kärleksduett och atmosfären känns stillsamt harmonisk, på ytan. I stundens ögonblick har gårdens två jakthundar rymt och för några veckor sedan brann slakteriet delvis ner. Dessutom har fåglarna sex i ladan. Ägg är på gång att kläckas. I ladan finns en webbkamera uppsatt, så hela scenariot går att se live från gårdsägarnas vardagsrum.
- Jag har försökt se den här stunden i fyra år och inte ännu lyckats, säger delägaren Annicka Stenmark.
Förlorade åtta strutsar
För en vecka sen förlorade farmen åtta strutsar som lyckats ta sig ut ur sin hage. Fyra av dem har hittats döda och de andra är fortfarande på rymmen.
- Vi jobbar febrilt på att få slakteriet i bruk så snabbt som möjligt, men just nu har vi inget kött alls att sälja och snart drar turistsäsongen igång.
Strutsfarmen i Slagnäs drivs av Annicka Stenmark och Arnt Ditlevsen. Rörelsen går över förväntan och de två entreprenörerna brinner av lust att utveckla sitt företag. Verksamheten har successivt breddats och i dag bedrivs slakteri, avel, restaurang, och gårdsbutik med närproducerade varor där struts är ur-produkt.
- Min hudvårdsserie har visat sig vara en riktig säljarsuccé. Strutsolja läker eksem och torr hud väldigt effektivt, säger hon.
Svåra att föda upp
Nästa vecka åker paret till Sveriges största strutsfarm, Evas strutsar i Ängelholm, för att hämta 50 nykläckta kycklingar. Kycklingar är svåra att driva upp eftersom de lätt bryter sina ben, äter allt de får tag på och är bakteriekänsliga.
- Vi ska inte bara hämta kycklingar utan även se hur de jobbar. Förhoppningsvis får vi tips som vi kan använda i vår verksamhet,
säger Annicka Stenmark.
Det de vill mest av allt är att få köpa fyra hektar av kommunens mark för att kunna bygga ut sin avelsverksamhet.
- Det finns ett stort regionalt intresse efter strutskött och får vi plats med fler djur så kan vi sälja mer kött, säger Annicka Stenmark.