Farliga föroreningar åtgärdas

Slagnäs Bangård började sin verksamhet 1932. Man lastade slig från lastbilar till tågvagnar. Detta har orsakat föroreningar i mark, grundvatten och ytvatten.- Proverna visade skyhöga halter av koppar, bly och zink, säger miljöinspektör Barbro Edin på Arjeplogs kommun.

Alvar Burman är högts bekymrad över fågellivet som inte finns längre. Här har han kopia av dokumentationen som gjordes vid provtagningarna 2002.

Alvar Burman är högts bekymrad över fågellivet som inte finns längre. Här har han kopia av dokumentationen som gjordes vid provtagningarna 2002.

Foto: Veronica Fjellström

ARJEPLOG 2012-09-01 06:00

Falkenborn Advokatbyrå har fått i uppdrag av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) att göra en ansvarsutredning om det miljörättsliga ansvaret för Slagnäs Bangård. Ansvaret föll på Staten och Boliden Mineral AB. Staten drev Adakgruvan, och anlitade Boliden Mineral med att utföra jobbet.

Sligen som har transporterats från Adakgruvan och Laisvallgruvan till Slagnäs Bangård och malmbryggan innehöll koppar, zink och bly. Transporterna skedde i öppna lastbilar som omlastades genom att tippa sligen direkt på järnvägsvagnarna. Sättet att omlasta sligen användes, enligt uppgift, från 1949 till någon gång på 1960-talet. Adakgruvans omlastningar, direkt på järnvägsvagnarna, fortsatte dock till 1973.

Täcktes med sand
Nu undrar Slagnäs bybor om det kommer att ske någon sanering i markerna kring området.

- När verksamheten upphörde, så täcktes området bara med sand och grus, det var aldrig tal om någon sanering då. Vi i Slagnäs intresseförening har kämpat med det här i många år, men får aldrig något konkret svar, säger Erik Forsén, en av byborna.

Gullvi och Alvar Burman har sitt hus knappt en kilometer från Bangården.

- Förr var det alltid ett bra fågelliv här på myrarna nedanför huset. Vi hade flera tranpar, svanar, andra sjöfåglar och massor med grodor, men nu finns det ingenting och vi har inte sett fåglar eller grodor här på många år. Jag vet inte om det har med föroreningarna att göra, men konstigt är det, berättar Alvar Burman.

Oro för barnbarnen
- För vår del känns det inte så oroväckande, eftersom vi är gamla, men man känner ganska stor oro för barn och barnbarn som bor en bit bort, säger Gullvi.

Miljöinspektör på Arjeplogs kommun, Barbro Edin, har själv i slutet av 90-talet tagit ytliga mark- och vattenprover på Bangården i Slagnäs.

- Det var verkligen skyhöga halter av bly, koppar och zink. Bly är det som är mest farligt för människan, medans koppar är farligt för vattenlevande organismer, därför är vi högst angelägna om att åtgärder ska ske, säger Barbro Edin.

Delar på saneringskostnaden
Ansvarsutredningen är godtagen och det har visat sig att Boliden Mineral AB ska bekosta 25 procent av saneringen, Staten 25 procent och resterande 50 procent kommer från bidragsmedel från Naturvårdsverket.

- När det gäller utredningar på miljön och föroreningar så tar det lång tid. Det är komplicerade och noggranna utredningar som görs, och det är ytterst viktigt att man följer lagen. Men om allt flyter på och utredningar, ansökningar och upphandlingar går som planerat, så räknar vi med att saneringsarbetet kommer igång under 2014, säger miljöinspektör Barbro Edin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om