För att förhindra att ädelfiskbestånden i sjön Riebnes slås ut används nervgiftet rotenon i samband med vattentömning av Riebnis kraftstation. Vart sjunde år upprepas bekämpningsmetoden utan att alternativa metoder utreds.
Vattnet från inloppstunnel mynnar ut i Riebnesviken där flera fritidsboende bor.
- Rotenonbehandlingen innebär att vattnet inte bör användas vare sig till att dricka, fiska i eller att bada i, säger stugägaren Anette Lundström.
Hennes önskan är att formuleringen i vattendomen ändras för att tvinga Skellefteå kraft att göra en ordentlig utredning om alternativa metoder.
Välkomnar andra alternativ
Karl-Erik Nilsson vid Fiskeriverket säger att han välkomnar andra alternativ för att bekämpa siken, men han vet inga andra sätt som är lika effektiva.
- Rotenon angriper fiskarnas gälar och slår ut fiskens syresättning, de kvävs ihjäl. Hur nervgiftet påverkar andra vattenlevande djur, som till exempel sländor, känner jag inte till, säger han.
Anette Lundström är upprörd över att berörda stugägare inte informerats om att vattnet kommer att innehålla nervgift förrän strax innan själva behandlingen sker.
- Nu har vi i sista stund fått planera om vår semester så att vi inte är i sommarstugan när de behandlar vattnet med rotenon.
I år planerar Skellefteå kraft att genomföra rotenonbehandlingen under vecka 26.
Påverkar närområdet
Rotenonet doseras efter vilken mängd vatten som finns i vattentunneln efter tömning. Rekommenderad dosering är en liter per 2000 kubikmeter vatten. 1990 tillsatte Skellefteå kraft 30 liter rotenon i vattendraget. Fiskeristyrelsens utlåtande var att det var väl tilltagna mängder.
- Normalt bör det röra sig om fem liter rotenon som späds ut i tunneln. Sedan rinner det ut tillsammans med tillförande vatten och fortsätter att spädas ut allteftersom, men giftet ska bara påverka närområdet, säger Karl-Erik Nilsson vid Fiskeriverket.