Det är ingen tvekan om att frågan om ett kraftverks vara eller icke vara i strömmarna, fått sig en rejäl temperaturhöjare.
På insändarplats i tidningen Norra Västerbotten, anklagas Christer Borg, som är ordförande i organisationen Älvräddarna, för att fara fram med hot och utpressning i sin kamp mot kraftverksbygget.
Agenda
Författaren till insändaren, den lokale centerpolitikern Bo Johansson, skriver bland annat att Borg som företrädare för Älvräddarna, använder sig av rena maffiametoder i sitt engagemang i frågan.
- Det är både tacksamt och pinsamt, säger Christer Borg när han kommenterar insändaren.
- Tacksamt eftersom det visar att de som förespråkar ett kraftverksbygge verkar ha slut på sina argument. Samtidigt är det pinsamt att Johansson ger sig in diskussionen med rena personangrepp. Han har gjort bort sig, tillägger han.
Borg undrar vidare vilken agenda Johansson jobbar efter.
- Som jag förstår är han kommunens representant i organisationen, Sveriges Vattenkraftskommuner. Det gör hela saken än mer pinsam för både Arjeplog och organisationen som sådan.
Befängt
Att Älvräddarna skulle ägna sig åt hot och utpressning för att få gehör för sina argument, anser Christer Borg är befängt och ett argument som håller lägsta vattennivån.
- Vi arbetar inte så. Det vet alla, framför allt riksdag, regering och departement som är de vi konverserar med, säger han.
Han uppfattar snarare Bo Johanssons utspel som en egen tolkning i Älvräddarnas arbete mot ett kraftverksbygge.
- Det är varken något nytt eller någon hemlighet att den här typen av investeringar i vattendrag är som ett rött skynke för Sveriges alla cirka en miljon sportfiskare, säger han.
- Sportfiske är i särklass landets största hobby och när en hobby hotas, ja då reagerar de som berörs.
Misstolkar
I ett försök att analysera Bo Johanssons utspel, upplever han att Johansson medvetet väljer att misstolka Älvräddarnas arbete mot en kraftverksutbyggnad.
- Det vi sagt är att det skulle kunna få enorma positiva effekter med att vända den negativa uppmärksamhet Arjeplog fått efter Allmänningens beslut att säga ja till utbyggnad.
- Skulle dom ändra sig, tror vi att det skulle ge hela kommunen ett enormt uppsving, säger Christer Borg.
Än är det i deras ögon nämligen inte för sent.
- Visst är det i senaste laget, men om alla förstod att kraftverksplanerna påverkar mellan 30 och 70 procent av det unika öringsbeståndet i strömmarna och att Sverige på sikt riskerar ett rullande vite från EU på två miljoner kronor om dagen, kanske det vore möjligt, säger Christer Borg.