Det är de rapporter och rykten om unga vuxna som kör omkring med högstadieungdomar och hur vissa vuxna kanske till och med får ungdomarna att begå brott som låg till grunden för föräldrakaféet. På plats var Älvåkraskolans rektor Maria Sundström, Vidselsskolans rektor Anneli Lundberg, socialsekreterare Åsa Lundberg och områdespolisen Stefan Nilsson. Han konstaterade att Älvsbyn trots allt har bra ungdomar.
– Av alla de vi träffar kanske det är en handfull som är problematiska mot mig som polis, men det är initialt och efter några minuter taggar de ner och är relativt ärliga, säger Stefan Nilsson.
Temat för kvällen var "hur hjälper vi våra ungdomar att göra kloka val". De största faktorerna för att lyckas få ungdomarna att göra rätt val hamnar rent naturligt på föräldraansvar och då behövs god kommunikation.
– Har man en ungdom på glid måste man vara villig att sälja sin egen fritid. Det kan handla om månader, men det är värt det för att få dem i rätt riktning. Kanis, motorintresse, skärmtid, eller vad de nu är intresserade av, det är era förhandlingsmedel och man får dra in vissa saker. Man måste våga ta svåra beslut och vara konsekvent även om de blir arga, säger Stefan nilsson.
Föräldrarna hade många frågor om vad polisen, skolan, socialen och de själva har tillåtelse att göra när det gäller de här myndiga personerna som umgås med högstadieungdomar. De fick också tips för vilka tillfällen de kanske skarpt bör kontakta polisen.
– Om jag då till exempel tar telefonen av min ungdom, och sen kommer den plötsligt tillbaka med en ny telefon. Då skulle jag bli väldigt orolig. Då har man en konkret oro över att barnen har pengar som de inte borde ha, då blir det lagmässigt intressant för oss och då har vi något att jobba med, säger Stefan Nilsson.
Vad föräldrarna verkar ha fått upp ögonen för på kaféet är främst att de kan börja prata ihop sig med andra föräldrar. Tillsammans kan de sätta upp regler och upprätthålla dem på ett sätt som inte skolan kan. En sak som diskuterades var att det är fritt för föräldrarna att prata ihop sig och säga att nu ska ungdomarna lämna telefonerna hemma.
– Det finns väl inget som motiverar att de ska ha mobiltelefoner på skolan egentligen. De har ju numret till de här killarna och kan ringa dom, det tror jag är ett problem faktiskt. Efter skolan så har jag ju koll på vad mitt barn gör, säger en förälder.