Elsagruppen öppnar butik på skyltsöndagen

Linneruths optik förvandlas i veckan till julklappsbutik. Det är Elsagruppen som flyttar in inför årets julförsäljning.

Elsie Fastesson, Eva Strömgren och Eivor Öhlund jobbar på för att få igång sin "popup-butik" till skyltsöndagen.

Elsie Fastesson, Eva Strömgren och Eivor Öhlund jobbar på för att få igång sin "popup-butik" till skyltsöndagen.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-11-20 16:30

Den gamla optikerbutikens glasögonställningar på väggen fungerar nu som hängare för de många pannlappar som Elsagruppen tillverkat sen förra julen. Längre in i butiken är det förberett för en fiskdamm för barnen, i det gamla kontoret finns barnvagnar med dockor i.

Elsagruppen "återvinner det återvunna" som kommer in till Röda korset. Det som inte duger att säljas, eller som kommer in trasigt lämnas över till gruppen av asylanter och "kärringar" (som de själva kallar sig) där de förvandlar det till någonting helt nytt.

– Jeans är en sån sak som är bra att återvinna. Det går väldigt mycket vatten till att göra jeanstyg och det går göra väldigt mycket med det, säger Elsie Fastesson och håller upp en jeansjacka med ett nytt sytt motiv på baksidan.

I butiken hittar man nu lite av varje. Ett bord är fullt av stickade vantar, tofflor och tjocksockar. Garn är en av de saker som de får mest av. Gruppen håller vanligtvis till i Röda korsets Elsasal i Älvsbyn, därav namnet. Till deras kvällar kommer volontärerna i gruppen och asylsökande kvinnor för att sy och pyssla, både till sig själva och till försäljning för välgörenhet.

– Det bra att kunna hjälpa dem som behöver göra saker till sig själva också. De flesta har ju inte en symaskin hemma. Det har blivit sytt många sänglinnen, överdrag och annat viktigt som de behöver, säger Eva Strömgren.

I Elsagruppen är alla volontärer. Karlar är strikt förbjudet i gruppen då tanken är att kvinnorna ska få lägga av sig sjalen och känna sig säkra att vara sig själva. Träffarna är också fina tillfällen för att förbättra integrationen.

– Det är så klart bra att de får någonstans att öva på att prata svenska. Både med oss och med varandra. De kommer ju från alla möjliga länder och har inget gemensamt språk, säger Elsie Fastesson.

– Men ibland får vi sära på dem ifall det blir för många som kan samma språk som sitter tillsammans, säger Eva Strömgren.

Det här blir tredje året på raken som de har julmarknad. Storleken på gruppen varierar mycket beroende på hur många nya svenskar som finns i Älvsbyn.

– Vi är åtta volontärer och som mest har vi varit 30 stycken som träffas, då är det lite trångt. Men oftast är vi runt femton. Tyvärr flyttar ju många av de som fått asyl från kommunen, så då tappar vi dem, säger Elsie Fastesson.

Alla intäkter från försäljningen går oavkortat till Röda korsets hjälpverksamhet.

Elsie Fastesson visar exempelvis upp en röd jeansjacka med ett broderat tryck taget från ett helt annat plagg som inte gick att sälja i Röda korsets vanliga butik.
Elsie Fastesson visar exempelvis upp en röd jeansjacka med ett broderat tryck taget från ett helt annat plagg som inte gick att sälja i Röda korsets vanliga butik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!