Enligt honom är det ett idogt arbete som ligger bakom elevernas skolresultat och resultaten har förbättrats avsevärt jämfört med 2016. Då hade bara 68 procent av pojkarna och 76 procent av flickorna godkänt i alla ämnen när de gick ut nian.
– Vi påbörjade vårt underlag för systematiskt kvalitetsarbete för tre år sedan. Vi jobbar med tre fokusområden: delaktighet, inkludering och variation. Det är det varje lärare ska ha med sig när man går in och håller en lektion i grundskolan, säger Jan-Erik Backman.
Det är Sveriges kommuner och regioner, SKR, som varje år sammanställer grundskolans resultat kommunvis i rapporten Kolada.
– Det här är rå, hård, iskall statistik. Jag fäster väldigt stor vikt vid den här rankingen, säger Jan-Erik Backman och jämför undersökningen med den ofta medialt uppmärksammade skolrankingen från Lärarförbundet.
– Den utgår från mer subjektiva bedömningar och fokuserar på fler faktorer än bara måluppfyllelse, den fäster jag också stor vikt vid. Men den här rankingen från Kolada säger egentligen allt. Har man en hög andel som klarar målen, då har vi gjort rätt saker, säger Jan-Erik Backman.
Han framhåller också att Älvsbyn för några år sedan var den enda kommunen i hela landet som lät samtliga förskollärare genomgå Läslyftet.
– Det tror jag kommer göra så att vi skördar frukt på sikt, säger han.
Även Piteå står sig i Koladas öppna jämförelser. 88 procent av flickorna och 84 procent av pojkarna klarar kunskapskraven i årskurs nio. Skolchefen Malin Westling är stolt över resultaten.
– Jag är jätteglad. Vi fortsätter ligga högt upp och vi har till och med förbättrat resultaten jämfört med i fjol, säger hon.
Piteåeleverna når dock inte upp till samma resultat som för tre år sedan.
– Vi hade ett tapp 2017, vad det berodde på kan jag inte riktigt svara på. Men de resultat vi fått nu tror jag beror på att våra rektorer har fokuserat stenhårt på kvalitetsaspekten, säger Westling.
En framgångsfaktor tror hon är kommunens särskilda satsning på likvärdig skola, som bland annat inneburit fyra extra tjänster på skolor i Öjebyn.
– Jag tror Solanderskolan är en av de skolorna som gjort störst förbättring resultatmässigt, säger Malin Westling.
Hon lyfter även fram att en trogen och engagerad lärarkår sannolikt också ligger bakom resultaten.