Priset instiftades för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Det delas ut till en person eller organisation som vägleder andra och med djupa insikter om världsläget inspirerar och ger hopp, förmedlar kunskap och lyser upp vägen för oss runt omkring.

De nominerade är:

The EAT-Lancet commission, rapporten som syftar till att förändra det globala livsmedelssystemet. De undersöker hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat.

Artikelbild

| Hans Roslings föreläsningar genom Gapminder Foundation uppskattades av hela världen. Även om Rosling själv är borta fortsätter hans Gapminder Foundation arbetet.

Gapminder Foundation, en icke vinstdrivande organisation som grundades av Ola, Anna och Hans Rosling som på ett begripligt och pedagogiskt sätt åskådliggör statistik rörande sociala ekonomiska och hållbarhetsrelaterade frågor. Hans Rosling gick hastigt bort 2017 i bukspottskörtelcancer.

Greta Thunberg, den 16-åriga aktivisten som på mindre än ett halvår fått ordet klimat på allas läppar efter sin skolstrejk för klimatet. Hon har fåt tala inför FN, EU och det brittiska parlamentet för att få världens ledare att ta klimatforskningen på allvar.

I juryn sitter professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan Heidi Andersson, främjaren av unga och sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler och Polarbrödsgruppens Karin Bodin.

Vinnaren av årets Utstickarpriset kommer att offentliggöras 2019 kommer att offentliggöras den 14 november i Stockholm.