Stram S-budget antogs över stramare C-budget

Ekonomin var det stora diskussionsämnet på Kommunfullmäktige då man beslutade om budget, stora investeringar och delårsrapporten.

Det blev i slutändan Socialdemokraternas budget som antogs av kommunfullmäktige.

Det blev i slutändan Socialdemokraternas budget som antogs av kommunfullmäktige.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-10-22 13:40

Ekonomichef Ulla Lundberg gick igenom augustis delårsrapport som hon ansåg illavarslande inför kommande år.

– Vi har stort minusresultat på verksamhetens ramar. Fjorton miljoner back nästan. Det är faktiskt bekymmersamt inför kommande år då budgeten tar sin grund i de här ramarna, säger Ulla Lundberg.

Det var inte direkt något som någon av kommunpolitikerna sade emot, utan alla är överens om att det är hårda tider som Älvsbyn har framför sig.

– Det är djupt oroande att vissa verksamheter har svårt att hålla budget. Samtidigt vet vi att vissa kostnader inte går att förutse och det kan variera mellan åren. Vi måste fortsätta arbeta med en långsiktig struktur som kan hantera årsvariationer, säger Tomas Egmark, kommunalråd (S).

Delårsrapporten kunde läggas till handlingarna men återkom så klart under nästa punkt, som var budgeten inför 2020-2022. Sedan senaste kommunstyrelsemötet hade Socialdemokraterna justerat sitt förslag och mildrat besparingarna en aning och preciserat dem ytterligare. Men för den delens skull är det ingen lyckobudget. Det är ändå 11 miljoner kronor som ska sparas.

– Vi sparar ytterligare en miljon på personlig assistans och flyttar den till stöd och familjeomsorg. Vi har även återfört 1,3 miljoner till på ramen för omsorg för funktionshindrade, som skulle slagit hårt mot verksamheten. Så en utökning på omsorgens budget på 800 000 kronor istället för besparing på två miljoner, varav 1,3 miljoner ska se som ett engångsanslag, säger Tomas Egmark.

Centerpartiet var det enda andra partiet som la ett budgetförslag. Det innehöll ett fåtal satsningar med 650 000 kronor till byaskolorna och drygt en miljon till stöd till individ och familj. Men i stort så var deras budgetförslag dubbelt så hårt.

– Vårt budgetförslag till besparingar är 22 miljoner kronor. Det är en signal att det här arbetet måste påbörjas. Besparingar är av ondo, men det måste ske och det måste börja helst igår, säger Göran Lundström (C).

Göran Stenlund (L) konstaterade att S-budgeten var likadan som de som lett till dagens ekonomi och yrkade bifall för C-förslaget. Wivianne Nilsson (V), ansåg att valet var lätt och yrkade bifall för S-förslaget. Det gjorde också Orvo Hannlöv (SD), som ansåg att C-förslaget gick för hårt åt vård och omsorg. Det hela gick slutligen till votering där Socialdemokraternas budget vann med 20 röster mot elva röster.

Göran Lundström (C) ansåg att deras besparingar på 22 miljoner skulle vara en signal om att det nu är fullt allvar och att besparingar måste börja göras omedelbart.
Göran Lundström (C) ansåg att deras besparingar på 22 miljoner skulle vara en signal om att det nu är fullt allvar och att besparingar måste börja göras omedelbart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!