Regeringen vill med ekonomiska medel styra Sverige mot de uppsatta klimatmålen som säger att utsläppen ska minska.
Som ett led i det föreslås dieselskatten öka med 20 öre 2011 och 20 öre 2013. Som det är i dag får lantbrukarna en skatteåterbäring på drygt två kronor per liter diesel. Enligt förslaget ska den återbäringen successivt minska.
"Förlorar 80 000"
LRF rasar mot förändringarna som man menar slår hårt mot medlemmarna. Magnus Sandin, är bonde i Älvsbyn och han håller med LRF.
- Grovt räknat förlorar jag
80 000 kronor per år, det här slår mot vår bransch, säger han.
Mats Granberg, mjölkbonde i Piteå, använder 33 kubikmeter diesel och 10 kubikmeter eldningsolja per år.
- Om förslaget går igenom förlorar jag cirka 70 000-80 000 kronor per år. Jag står inte och faller med det, men branschen är redan pressad som det är.
Ingen av lantbrukarna ser skattehöjningen på diesel som det största problemet.
- 40 öres höjning är inte kul, men det är inte så mycket. Det är värre att återbetalning av dieselskatten minskar, säger Mats Granberg.
Den ska enligt förslaget sjunka från 2,38 kronor per liter i dag till 90 öre per liter 2015. Med ökad skatt innebär det försämringar med 1,90 kronor per liter diesel för lantbrukarna.
Högst i Europa
Magnus Sandin tycker att politikerna tänker fel.
- Vi konkurrerar mot övriga Europa och genom de här förslagen tappar vi konkurrenskraft. Om övriga Europa hade följt med hade det bara varit att acceptera läget och bita i det sura äpplet. Men i och med det här får vi Europas dyraste diesel.
Enligt siffror LRF har tagit fram stiger dieselskatten till 38 euro per 100 liter vilket är högst i Europa.
- Tyvärr slår en höjning fel. Alla inom EU borde ha samma villkor, säger Sandin.
Magnus Sandin menar att ett mer lönsamt lantbruk skulle gynna arbetsmarknaden.
- Det första folk i vår position gör om lönsamheten ökar är att anställa fler. Om mjölkpriset steg med en krona skulle det ge flera tusen nya arbetstillfällen i Sverige.