Det var i mitten av juni ifjol som fisketävlingen genomfördes i Arvidsträsk. Simon Häggström, 25 år, var en av deltagarna. Han fiskade tillsammans med tre kompisar och var på väg tillbaka med rätt många gäddor i båten då olyckan inträffade.

De hade stannat till vid en annan båt för att höra vilken fiskelycka de haft då harmonin förbyttes i kaos.

– Jag hör hur de andra börjar skrika. När jag vänder mig om ser jag bara underredet på en annan båt och sedan small det bara till, berättade han för PT strax efter olyckan.

LÄS OCKSÅ: Skräckscener då fiskebåten sjönk

En annan båtförare såg inte de stillastående båtarna och körde rakt in i dem. urrealistiska scener utspelade sig. Den andra båten passerade över Häggströms och han undvek med en hårsmån att träffas av båtpropellern. Han fick dock en hård smäll i huvudet av själva båtskrovet.

Häggström fördes med ambulans till Sunderby sjukhus, där han kontrollerades bland annat för huvud- och nackskador. Han kunde dock lämna sjukhuset efter att ha diagnostiserats med en hjärnskakning.

Båtföraren som orsakade olyckan, en man i 60-årsåldern, åtalas nu för vårdslöshet i sjötrafik. I sin stämningsansökan skriver åklagaren att han "vid förande av båt visat oaktsamhet som inte är ringa och brustit i gott sjömanskap" då han genom att inte hålla tillräckligt noggrann utkik orsakat en sjöolycka.

Åklagaren konstaterar at than kört in i två stillastående båtar, varav den ena sjönk och den andra skadades, varvid Simon Häggström skadades och han, hans kompisar och deras egendom hamnade i vattnet då båten sjönk.

Den åtalade mannen förnekar brott.