Andersson har suttit i Landstinget en halv mandatperiod och åtta år i kommunfullmäktige. Det har under åren blivit svårare att hitta tid till kommunfullmäktige och därför lämnar han förstaplatsen till andra.

– Jag jobbar på RFN, det är långt att köra mellan, jag är chef för en grupp där och ibland känner man att man inte riktigt hinner med när det är mycket att läsa in sig på inför möten, annars hade jag gärna fortsatt, säger Robert Andersson.

Han ska fortsätta i styrelsen men till fullmäktige är det Peter Lundberg som står högst upp på listan. Han har länge arbetat som informatör på näringslivskontoret och det blir första gången som han kandiderar till fullmäktige.

– Jag har många idéer från mitt yrke som jag inte kunnat jobba fullt ut med. Men som politiker kan jag ta ett större grepp om det, säger Peter Lundberg.

Har du några exempel?

– Vi behöver ett nytt sätt att jobba med företagarna. Gå ifrån det här myndighetsutövandet till en mer stödjande verksamhet. Varför ska vi exempelvis ligga i mittenlandet med tillsynsavgifter när vi kan vara billigast i Norrbotten. Hjälp att göra rätt istället. Mer morot än piska. Företagande och entreprenörskapet är en av kommunens starkaste sidor, säger Peter Lundberg.

Eivor Lundberg som är andranamn har med sina två mandatperioder i socialnämnden också en del erfarenhet att komma med.

– Äldrefrågorna, skola, barn och familj. Det är väl mina starkaste områden. Jag har också arbetat mycket med invandrarbiten då jag jobbat mycket med dem under individomsorgen, säger Eivor Lundberg.

KD hoppas på att växa i valet till höst. De kommer bland annat att fortsätta arbeta för att byaskolorna ska finnas kvar.

– Socialdemokraterna i Älvsbyn har ett väldigt driv att lägga ner byaskolorna. Högstadiet i Vidsel har man varit på i tre omgångar. De har velat lägga ner Vistträsk och Korsträsk också. Vi ska inte i absurdum behålla byaskolor men vi måste se på fakta och inte ideologi, säger Robert Andersson.

Just det där med att vilja ha hela bilden är något som Robert Andersson efterlyser hos andra partier i Älvsbyn. Något som de anser saknas vid Älvsbyns kommande satsning på särskilt boende.

– Vi är inte emot ett nytt säbo. Däremot kräver vi att det ska finnas en helhetslösning, och det har man inte presenterat än. Vad ska man göra med Nyberga? Vad gör vi med hälsocentralen? Utan en helhetslösning kommer vi inte att säga ja, säger Robert Andersson.