Centerpartiet ökar med 4,3 procentenheter sedan förra valet till 18,8 procent. Det gör att de får sex mandat och landar som Älvsbyns definitivt näst största parti.

Liberalerna ökar med 3,5 procentenheter till 10,4 procent och blir Älvsbyns tredje största parti. Liberalerna lyckas alltså med sin målsättning att få tre mandat under den här mandatperioden.

Kristdemokraterna mer än fördubblade sina röster från 2,3 procentenheter till 5,3 procent och får två mandat.

Artikelbild

| Socialdemokraternas Linus Sköld och Tomas Egmark var båda nöjda med valrörelsen och hoppades på fortsatt förtroende, kanske till och med ökat. Men när Älvsbyborna hade sagt sitt så hade de rasat med över åtta procent.

Socialdemokraterna får ett katastrofalt lågt stöd. De behåller platsen som Älvsbyns största parti, men tappar 8,3 procentenheter och hamnar på 39,4 procent av rösterna. De får alltså sitt lägsta stöd på 48 år i kommunen. Långt ifrån förhoppningen att få egen majoritet efter valet.

– Vi räknar inte med att det är färdigt förens slutresultatet kommer. Men, ja det är ju som det är. Väljarna har sagt sitt. Vi måste naturligtvis sätta oss ner och analysera valresultatet, men det gör man ju inte under valnatten, säger Tomas Egmark.

Socialdemokraternas mandat blir de samma som efter det dåliga valet 2010, 13 stycken. Även om också Vänsterpartiet backar 1,5 procent till 9,8 procent så kan de få majoritet om de båda partierna samarbetar.

– Tillsammans kan vi få sexton mandat. Men vi har inget uttalat samarbete under nästa mandatperiod. Några såna samtal har vi inte haft än utan det får vi sätta oss och diskutera om, säger Tomas Egmark.

Sjukvårdspartiet ligger kvar på ett mandat trots att de också ökat med nästan en procent. Sverigedemokraterna tappar dock ett mandat och tappar 1,9 procentenheter.