Knivman döms efter attack mot fru och barn

Kvinnan och hennes fyra barn skulle föras till skyddad boende medan maken var borta. När bussen var packad kom mannen hem – och drog fram en kniv.

En 47-årig man döms till fem månaders fängelse efter ett knivdrama i Älvsbyn i mars 2018.

En 47-årig man döms till fem månaders fängelse efter ett knivdrama i Älvsbyn i mars 2018.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Älvsbyns kommun2019-10-16 17:01

Det var i mars 2018 som en kvinnan och hennes fyra barn, det yngsta knappt ett halvår, skulle föras till ett skyddat boende på annan ort genom socialförvaltningens och Migrationsverkets försorg. En tjänsteman vid Migrationsverket, en socialsekreterare och en ordningsvakt från ett vaktbolag stationerad på Migrationsverket kom till familjens bostad i Älvsbyn medan mannen var borta.

När minibussen var packad kom den nu 47-årige mannen hem. Samtliga satt i bilen, förutom barnens mamma som var kvar i lägenheten. Personalen från socialtjänsten och Migrationsverket gick upp till lägenheten tillsammans med mannen som redan då var väldigt upprörd.

Det uppstod tumult och ordningsvakten höll fast 47-åringen medan de övriga lämnade lägenheten. Sedan stängde han dörren och gick ner till minibussen. Då hoppade mannen ut genom ett fönster beväpnad med en kniv och gick mot bussen. Han slet upp förardörren så att tjänstemannen tvingades fly ut på passagerarsidan.

Efter en stunds tumult lämnade barnens mamma bilen med det yngsta barnet i famnen och följde med mannen in i bostaden. En insatsstyrka från polisen anlände sedan till platsen med förhandlare. Efter ett par timmar gick polis in i lägenheten och grep 47-åringen.

Enligt de inblandade har mannen riktat kniven både mot dem och mot sin egen hals och varit väldigt upprörd under hela förloppet. Mot väktaren ska han även ha gjort utfall med kniven. Vid ett tillfälle lyckades kvinnan ta kniven från mannen och kasta den i ett sopskåp. Då hämtade mannen en ny kniv som han senare stoppade i bakfickan.

47-åringen har själv erkänt att han var upprörd, men hävdar att han inte riktat kniven mot någon annan än sig själv. Syftet med kniven var att hota att ta sitt eget liv eftersom han inte ville att de skulle ta hans barn, enligt mannen.

Tingsrätten finner dock inte skäl att ifrågasätta de uppgifter som målsägandena lämnat och som stöds av den skriftliga bevisningen. Dessutom har ytterligare en person vittnat mot mannen. Han döms därför, mot sitt nekande, till fem månaders fängelse för våld mot tjänsteman och olaga hot. Han ska även betala 10 000 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan, tjänstemannen, socialsekreteraren och ordningsvakten samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Domen får överklagas senast den sjätte november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!