Jan Sipola slutar efter 23 år som vd

I augusti 1996 klev Jan Sipola in som vd på Älvsbyns energi. Nu vid 63 har han lämnat in sin uppsägning och ser fram emot hemmalivet.

2007 togs nya pannan i fullt bruk för första gången. Nu när det är dags att byta ut den så lämnar Jan Sipola över till nytt blod på vd-posten.

2007 togs nya pannan i fullt bruk för första gången. Nu när det är dags att byta ut den så lämnar Jan Sipola över till nytt blod på vd-posten.

Foto: Ylva Lindgren

Älvsbyns kommun2019-11-11 18:00

– Jag är ju 63 och ett halvt, fyller 64 år till våren. Så det är väl inte så förvånande. Allt bra tar slut nån dag och nu hoppas jag på ett bra liv som pensionär, säger Jan Sipola.

Det är mycket som hänt under Sipolas tid som vd för det kommunägda Älvsbyns energi. Satsningen på kraftvärmepannan 2006 är en av, om inte den största investering som har gjorts i Älvsbyn. Sammanlagt kostade pannan som både förser Älvsbyborna med el och värme 140 miljoner kronor när den stod klar, med ytterligare 12 miljoner för villaanslutningar under 2007. Det gjorde Älvsbyns kommun till den fjärrvärmetätaste kommunen i Sverige med åtta av tio hushåll anslutna.

Är du nöjd över vad du åstadkommit under åren?

– Jag är mycket nöjd. Vi har investerat och byggt mer i Älvsbyn än troligtvis någon annan under den här perioden. Just nu står vi inför att bygga en ny panna, säger Jan Sipola.

Förhoppningen är att upphandlingen ska vara klar inom tio dagar. Anbuden har kommit in och nu pågår sammanställning och prövning under sekretess. Älvsbyns energi har fått kommunal borgen utökad med 40 miljoner för bygget.

Blir du kvar tills den är färdig?

–Nej inte hela vägen. Jag blir kvar till den sista april, sen tar styrelsen och vice vd Mattias Broström vid hanteringen av det, säger Jan Sipola.

Om det blir Mattias Broström som ersätter Honom som VD är inte beslutat ännu även om det är troligt.

– Det blir ju en styrelsefråga så det är inget jag personligen kan säga säkert, säger Sipola.

Jan Sipola är nöjd över sin tid som vd för Älvsbyns energi.
Jan Sipola är nöjd över sin tid som vd för Älvsbyns energi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!