Frågan om Boliden ska få bearbetningskoncession för Laverfyndigheten har legat på regeringens bord sedan januari i år. Gruvbolaget valde nämligen att överklaga till högsta instans efter att både länsstyrelsen i Norrbotten och Bergstaten sagt nej till planerna. Anledningen var bland annat att Boliden inte har gjort någon Natura 2000-prövning av sina gruvplaner.

Näringsminister Mikael Damberg (S) kommenterade Laverfrågan under sitt besök i Piteå i onsdags, men han kunde inte säga när beslut väntas.

– Jag har ingen tidsplan för det, men jag vill säga att vi har inget intresse av att dra ut det här på tiden. Den här processen har tagit för lång tid. Vi har ett intresse av att kunna landa.

Artikelbild

| Beslut. Regeringen vill inte dra ut på Laveröverklagandet. (Arkivbild)

Enligt honom inkom de sista yttrandena innan sommaren och Mikael Damberg konstaterar att det är upp till regeringen att bestämma sig.

– Men rättsläget är lite mer oklart än det var tidigare, det är viktigt att regeringen gör sin hemläxa.

Kan du säga åt vilket håll det lutar?

– Nej, det tänker jag absolut inte säga, vi ska göra det här ordentligt och vi ska framförallt gå igenom de inlagor som kommit från de berörda aktörerna.

Bearbetningskoncession innebär ensamrätt till området och är ett måste för att gruvbolaget ska få utvinna någon koppar i Laver. Boliden har tidigare kritiserat Bergstatens beslut att lägga Natura 2000-processen redan i bearbetningskoncession. Bolaget vill göra det vid en eventuell senare ansökan om miljötillstånd.