Det var under ett välbesökt årsmöte på Fluxen som Centerpartiet antog sin lista inför kommunvalet i september. De tre toppnamnen tillhör det gamla gardet, Berit Hardselius, Göran Lundström och Agneta Nilsson. Men sen dyker det upp nytt blod på listan.

– Vi har lite nya namn och det är jätteroligt. Efter våra namn kommer en rejäl föryngring med Daniel Strandlund, 28 år, som också kommer att bli ny kretsordförande. På femte plats kommer Ann-Sofie Isaksson, och det är också ett fräscht namn. Just vitaliseringen med nya tankar och föryngring känns oerhört stimulerande, säger Berit Hardselius, gruppledare i Centerpartiet i Älvsbyn.

Hon får medhåll av Göran Lundström.

– Det är fantastiskt att vi fått sex nya namn. Det har väl aldrig hänt förut. Vårvindar friska som man säger. Det är jätteroligt när det kommer nytt folk så att det inte bara blir vi gamlingar, säger Göran Lundström.

På sjätteplats hittar man Anders Isaksson som också är förhållandevis ung. Men den verkliga föryngringen kommer efter det på listan där 18-årige Elin Lidström återfinns.

– Där har vi ungt fräscht blod. Väldigt energisk intresserad och på hugget i politiken, säger Berit Hardselius.

Centerpartiet har gått framåt på riksnivå sedan valet 2014. Kommer ni känna av det lokalt i september?

– Det känns som att vi har medvind och ett intresse för våran politik. Just att det kommer in mer ungt folk nu. Större har vi ju tänkt bli och vi känner oss som ett bra alternativ med inriktningen vi har mot småföretagande. Det finns många tuffa frågor i Älvsbyn, både ekonomin för nytt Särskilt boende och så ligger byaskolorna varmt om hjärtat, säger Berit Hardselius.

Som Vidselsskolan, hur tror du det blir med den frågan?

– Det kommer bli tryck igen på högstadiet, och man kommer att få jobba för att hitta smarta lösningar. Vi tycker inte barn och ungdomar ska behöva färdas långa sträckor. Och hela bygden hänger ihop med det där. Vidselsskolan, affären, aktiviteter, ett levande samhälle. Men det gäller att hålla kvalitet, försvinner elevunderlaget så kan inte ens vi trolla hur mycket vi än försöker, säger Berit Hardselius.

På årsmötet hedrade man också Per Ingvar Andersson med ett stipendium för årets Ideella ledare för hans arbete med Nybyns IK.

– Han blev så glad och det värmde i hjärtat. Han är väl nästan jämnårig med klubben. 74 år och tränar fortfarande med grabbarna på planen, säger Berit Hardselius.