Aftonbladet har gjort en stor granskning av hur SD-kandidater över hela landet har uttryckt sig hatiskt mot invandrare på Nordiska motståndsrörelsens nazistiska nyhetsportal Nordfront.

Bland alla som avslöjas återfinns Magnus Fahlström, 53, som står på plats 9 av 11 på SD:s valsedel i Älvsbyn, där han kandiderar till kommunfullmäktige.

”Vad som behövs är en samordnad attack mot alla moskéer samtidigt. Samt att någon person eller personer med fingerfärdighet spårar och kartlägger muslimska brödrakapet. STOPPA denna maktfaktor”, skrev SD-kandidaten i en kommentarstråd på Nordfront i slutet av mars förra året.

Artikelbild

| "Han ger uttryck för åsikter som absolut inte hör hemma i vårt parti. Vi använder och förespråkar inte våld som metod överhuvudtaget", säger Robert Håkansson, distriktsordfröande för Sverigedemokraterna i Norrbotten. (Arkivbild)

– Jag gick in på Nordfront för att se vad det var för figurer som höll till där och hamnade i en diskussion, säger Magnus Fahlström när Norrbottens Media får kontakt under fredag förmiddag.

Vad menade du med "en samordnad attack mot alla moskéer”?

– Det var en militärstrategisk diskussion, men citatet är taget ur ett sammanhang.

Står du bakom detta i dag?

– Hör du inte vad jag säger? Det är taget ur sitt sammanhang. Men du får vända och vrida på det hur du vill, det är väl din uppgift som opinionsstyrande.

Trots oklara minnesbilder återkommer han till att diskussionen handlade om ”militärstrategiska” spörsmål, och att den föreslagna ”moskéattacken” måste ses i ljuset av det.

– Det var min åsikt på ett problem som hade uppstått.

Vilket problem?

– Jag kan inte återge exakt och vill inte heller svartmåla Nordfront. Men i den diskussion som var då, så menade jag vad jag skrev.

En stund senare ringer Magnus Fahlström upp och vill utveckla sitt resonemang.

– Jag tycker att det är konstigt att moskéer får byggnadslov i Sverige. Det finns ju ingen historisk anknytning.

Vi har religionsfrihet i Sverige.

– Det har inte med det att göra. Jag pratar om att moskéer inte har någon arkitektonisk historia och förankring i Sverige.

Skulle du acceptera ett initiativ för ett moskébygge i Älvsbyn?

– Nej. Man måste ta seden dit man kommer. Jag skulle rösta mot ett moskébygge. En moské har inte med landskapen och bygden att göra, säger SD-kandidaten i Älvsbyn.

Timmar efter att Aftonbladets granskning publicerades får Älvsbybons agerande på Nordfront direkta konsekvenser för Magnus Fahlströms politiska karriär.

– Han ger uttryck för åsikter som absolut inte hör hemma i vårt parti. Vi använder och förespråkar inte våld som metod överhuvudtaget. Att angripa en grupp på grund av deras religion är förkastligt, säger Robert Håkansson, distriktsordförande för SD Norrbotten.

Han tycker att det är än mer anmärkningsvärt att kandidaten hänvisar till en ”militärstrategisk” diskussion på Nordfront.

– Det gör bara saken värre.

SD:s ordförande i Älvsbyn är inkopplad i ärendet, liksom partiets riksombudsman.

– Vår riksombudsman ska uppmana honom att lämna partiet med omedelbar verkan. I annat fall kommer han bli utesluten. Det här är helt oacceptabla åsikter.

Hur kommer det sig att SD om och om igen avslöjas med att ha kandidater som uttrycker dylika våldsbejakande och islamofobiska åsikter?

– Vi sitter inte och granskar Nordfronts kommentatorslistor sedan år tillbaka, vilket däremot Expressen och Aftonbladet gör. Det är vi faktiskt tacksamma för, säger Robert Håkansson, SD:s ordförande i Norrbotten.