Rekryteringsarbetet har pågått ett par månader och över 15 personer har sökt. Nu står det klart att Älvsbyns fastigheters nya vd heter Annelie Vinsa.

Hon har varit vd för Kirunabostäder AB i tio år men väljer nu att röra på sig av familjeskäl.

– Jag har pendlat till Kiruna från Gammelstad i tio år och nu har jag fått ett erbjudande och då känns det rätt, säger hon till SVT.

Artikelbild

| Bo Öhlund, ordförande för Älvsbyns fastigheter.

PT kan avslöja att hon sökt tjänsten i Älvsbyn tidigare – men då gick den till Lennart Lundgren.

Styrelsen valde enhälligt Annelie Vinsa som vd när tre kandidater skulle bli en på det senaste styrelsemötet.

– Kirunabostäder är ju betydligt större än vad Älvsbyns fastigheter är, det är en annan organisation. Men vi hoppas att det ska fungera bra, säger Älvsbyns fastigheters ordförande Bo Öhlund (S).

En ny vd blir en trygghet efter den tillfälliga lösningen med David Wimander.

– David har varit jättebra, en mer kompetent person än David är svårt att hitta. Men det här ska ändå vara tryggt i det långa loppet, säger Bo Öhlund.

Att hon har jobbat i Kiruna ser styrelsen som ett stort plus med en eventuell gruvetablering i Laver.

– De har haft den här stora samhällsombyggnationen och håller på med den än. Skulle Laver komma skulle det ju bli en rush här också och då kan hon vara en bra person för det. Inte bara för att hon kommer från en gruvstad men för att hon har varit med om samhällsomvandlingen, säger Bo Öhlund.

– Även ur personalsynpunkt. Hon har mycket personal under sig. Jag hoppas att det blir bra.

För ett och ett halvt år sedan krävde Älvsbyns kommun tillbaka 30 miljoner kronor av fastighetsbolaget. Något som fick dåvarande vd:n Lennart Lundgren och styrelseordföranden Henry Larsson att avgå. De menade att bolaget fått fötterna undanslagna och att det var omöjligt att utveckla verksamheten.

I dag är de 30 miljoner kronorna betalda och spänningen mellan bolaget och kommunledningen har minskat.

– De är betalade, så nu är vi på något vis kvitt. Jag tycker att det fungerar bättre nu, hela bolagsgrejen, säger Bo Öhlund.

Har ni utrymme för annat än underhåll?

– Vi får väl se. Det var väl det de var rädda för. Som jag ser det så genererar vi ju ändå ett par miljoner i vinst per år, så på ett par tre års sikt är väl det här förhoppningsvis återställt.

Fyra Älvsbybor sökte vd-tjänsten och när de sista tre kandidaterna granskades var en av dem från Älvsbyn.

Den här gången valde styrelsen dock Annelie Vinsa före alternativen från orten. Hon avslutar sin tjänst i Kiruna 31 mars och tillträder som vd i Älvsbyn efter påsk.