Det blev ett kanonår för Andörjan i år med 270 startande. Kanske åkte de för att de hade hört att spåren har det lilla extra? Det har i alla fall juryn till Stora skidspårspriset hört. Priset delas årligen ut till en person eller en grupp av personer som gjort stora insatser för att tillhandahålla preparerade längdskidspår. Den som drar det lasset på Kanis är Tommy Bergdahl.

– Ja det är bara roligt vi får en uppskattning på det vi gör. Det känner man. Kul att det uppmärksammas och kommer fram. Vi försöker alltid göra ett så bra jobb som möjligt, det är våran målsättning, säger Tommy Bergdahl, skidspårsansvarig på Kanis.

En av anledningarna till nomineringen tror han är att många andra ställen dragit ner på spårdragningen på helgerna.

Artikelbild

| Lomtjärn. I dagarna kladdar Tommy Bergdahl snön runt Lomtjärn för sportlovets knatteåkare.

– Just i Älvsbyn är det fruktansvärt bra just att det körs upp på helgerna. det har försvunnit på många ställen, men där är vi duktiga och kör när det har snöat så att det ska vara fräscha spår, säger Tommy Bergdahl.

Han säger att hemligheten bakom fina spår är erfarenhet. Vem som helst kan dra upp ett skidspår, men man måste ha hållit på ett tag för att det ska bli riktigt bra. Själv har han kört upp spåren till varenda Andörjan som anordnats sedan 1991, 27 år. På den tiden gick Andörjan mellan Älvsbyn och Vidsel.

– Att det är hyfsade spår är väl lång och trogen tjänst. Man ska ha hållit på ett tag för att få det riktigt bra, det handlar om att nöta, säger Tommy Bergdahl.

Hur många är ni som kör?

Artikelbild

| Ingen snöbrist. Förra året var det för lite snö för att göra några spår i Lomtjärn. Det problemet finns inte i år.

– Vi är sex totalt. Jag kör som mest men som under Kanisveckan jobbar jag i backen och då hoppar någon annan in. Vi växlar lite och det är bra, för det är inte lite jobb, och många timmar det handlar om. Inget tvärgöra precis, säger Tommy Bergdahl.