Riktigt många Älvsbybor hade tagit sig till invigningen och det var ett stolt kommunalråd som kunde klippa bandet.

– Just att det är en egenföretagare som byggt det här resecentret, inte kommunen eller länstrafiken, utan en driftig företagare i Älvsbyn har gjort det möjligt. Vi har gjort något unikt i Älvsbyn och då främst Bröderna Nilssons bygg, säger Helena Öhlund, kommunalråd.

Året var 2010 när planerna på Resecentrum började smidas i hemlighet när dåvarande kommunalrådet Bill Nilsson tillsammans med Ulf och Arne Nilsson började diskutera möjligheterna att utveckla järnvägsstationen. Efter åtta år med detaljplaner, samråd, riskanalyser, pappersvändning och markköp var det dags för invigning.

Artikelbild

| Ulf Nilsson var glad över att äntligen få inviga Resecentrum efter alla dessa år.

– Jag kommer ihåg mötena med Trafikverket där både Ulf och Arne sett lite uppgivna ut av all byråkrati och allt som ska ske i rätt ordning, men nu är vi i land. Efter åtta år av slit kan vi presentera en positiv bild av Älvsbyn, säger Helena Öhlund.

Byggherren Ulf Nilsson var nöjd över att äntligen få inviga det han jobbat med så länge, men det finns en hel del kvar att göra fortfarande.

– Det drog ut på tiden lite. Vi började ta fram ritningar 2010, men det är många som velat vara med att bestämma under åren. Så det här känns ju ganska bra får man säga, att äntligen vara klar, säger Ulf Nilsson.

Har ni några vidare planer?

Artikelbild

| Sara Risberg är närmast lyrisk över Bussgods nya lokaler. Större, ljusare och finare beskrev hon dem som.

– Det som gäller nu är renovering av den gamla byggnaden och så måste vi ordna med parkeringar när det börjar gå att göra markarbete. Vi ska ha upp en långtidsparkering bland annat, säger Ulf Nilsson.

Resecentrum blir det första som många besökare kommer att få se av Älvsbyn. Tidigare var tåg och buss åtskiljda och alla bussar gick inte till tågstationen.

Artikelbild

| Nu ska all busstrafik gå genom Resecentrum och lokaltrafiken kopplas därmed ihop med tågtrafiken.

– Det ska vara roligt och enkelt att resa. Därför är det fantastiskt bra att det nu är på samma plats så att fler kan åka kollektivt. Och det är så fina och ljusa lokaler de byggt, säger Charlotte Reinholdt, projektledare för tåg i Norrbotten.

Bussgods har också flyttat in i Resecentrum för ett par veckor sedan och de är i det närmaste lyriska över de nya ändamålsenliga lokalerna.

Artikelbild

| "Det ska vara roligt och enkelt att resa", säger charlotte Reinhold, projektledare för tåg i Norrbotten.

– Det är helt otroligt. Båda ljust och stort jämfört med på gamla busstationen där vi var tidigare. Och ihopbyggnationen mellan det gamla och det nya är rent vacker. Nu hoppas jag bara att de ska fixa så att man kan ha biljettförsäljning, säger Sara Risberg, stationsansvarig på Bussgods i Älvsbyn.