Han deltar just nu i en landsomfattande turné under temat Välj Rättvisa Nu och på tisdagen besökte Global Rättvisa folkhögskolan i Älvsbyn. Nätverket driver en rad frågor som ofta har sin utgångspunkt i hur vi ska skapa en solidarisk och rättvis värld. Exploatering av tredje världen, antirasism och miljö- och klimatfrågor finns med i programförklaringen.
– Vi vill ha en annan verklighetsbeskrivning av problemen i Sverige och världen. Det är fel fokus i debatten, men vi vet att många bryr sig om de viktiga framtidsfrågor som berör oss alla, säger Lars Igeland.
Valkompass på hemsidan
Global Rättvisa, som bildades 2010, är ett partipolitiskt obundet nätverk som består av ett antal organisationer i solidaritets- och miljörörelsen samt en rad folkhögskolor. Men det är nog ingen överdrift att hävda att nätverkets rättvisefrågor har mest gemensamt med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I vart fall om man kollar in valkompassen på Global Rättvisas hemsida.
– Ja, det är partier som är drivande när det gäller flera av våra frågor, men i vår valkompass har vi faktiskt mer gemensamt med Folkpartiet än med Socialdemokraterna, säger Lars Igeland och tillägger:
– Det vi ser i vår enkät är att utifrån våra frågor så är det Moderaterna som sticker ut negativt. Det tycker jag är en fingervisning om att vi borde bryta upp rådande blockpolitik.
Valet spelar roll
Överhuvudtaget tycker Global Rättvisa att för många ställningstaganden lämnas över till individen.
– Det är viktigt med personliga ställningstagande, men det krävs också politiska beslut. Därför tror vi att det spelar roll hur vi röstar i EU-valet. Vi behöver politiker som vågar lyfta de globala rättvisefrågorna och miljöfrågorna. EU har en väldigt stor makt.
– Det finns stora problem, men det finns också lösningar.
Mot rasism
En annan ödesfråga i EU-valet är den tilltagande rasismen. I flera europeiska länder är extremhögern på frammarsch.
– Vi ser det som en påtaglig fara och det krävs motkrafter, säger Lars Igeland.
Vid besöket på Älvsby folkhögskola anordnades workshops om EU-valet, gruvfrågan och antirasism. Dessutom visades utställningar, bland annat om Indien.
Under turnén Välj Rättvisa Nu besöker nätverket 28 platser i landet.