"Vi går på knäna"

I Älvsbyn är socialtjänsten på gränsen till att orka och söker efter en till socialsekreterare, men ingen har sökt tjänsten.

Orka med. Madelene Nyman, chef på barn- och familjeenheten i Älvsbyn, säger att verksamheten går på knäna.

Orka med. Madelene Nyman, chef på barn- och familjeenheten i Älvsbyn, säger att verksamheten går på knäna.

Foto: Joel Gustafsson

Älvsbyn2017-03-14 21:51

Även i Älvsbyn är ökningen av antalet orosanmälningar stor. Från 289 anmälningar 2014 till 422 anmälningar 2016. Arbetsbelastningen har ökat dramatiskt och enligt Madelene Nyman, chef för socialtjänstens barn- och familjeenhet, är det på gränsen att de anställda orkar med. Något som Arbetsmiljöverket konstaterade vid en tidigare inspektion.

– Vi går på knäna och på onsdag (läs: idag) ska jag redovisa läget för politikerna i socialnämndens arbetsutskott, säger Madelene Nyman.

Redan 2014 uppvaktades politikerna och i den vevan gjorde socialtjänsten en Lex Sarah där de anmälde sig själva.

– I oktober kom en ny lag om att alla ärenden där det fanns misstanke om brott skulle utredas och vi klarade inte riktigt det.

Det slutade med att ytterligare en utredare kunde anställas 2014, men nu behövs minst en till. Problemet är att ingen söker tjänsten.

– Nej, inte en enda. Vi har öronmärkta pengar från socialstyrelsen fram till nyår som bara ligger och väntar.

Sedan 2016 har Älvsbyn tvingats anlita extern hjälp för att hinna med i görligaste mån.

Hur länge orkar ni?

– Vi har bra personal och bra stämning på jobbet. Vi hjälps åt så mycket vi kan, säger Madelene Nyman.

Den allmänna trenden bland landets kommuner tycks vara att antalet allvarliga ärenden har ökat, men Madelene Nyman menar att det inte riktigt gäller Älvsbyn.

– Nej, men ibland kommer samma barn tillbaka gång på gång.

Vad beror då ökningen på?

– En del beror på att vi varit bra på att informera i skolorna om anmälningsskyldigheten. Även folktandvården har den skyldigheten om barn uteblir från besök eller har oroväckande tandhälsa.

– Vi ser också en ökning av familjerättsliga ärenden och relationssvårigheter. Även droganvändningen ökar, men där handlar det om en liten ökning, säger Madelene Nyman.

Finns det någon förklaring till att så många barn mår dåligt?

– Det finns säkert många orsaker, men samhället är i snabb förändring och vi ser att många mår sämre. Det är fler barn som upplever stress och inte riktigt orkar med skolan, säger Madelene Nyman.

Tilläggas kan att i antalet orosanmälningar för 2014 så var ensamkommande flyktingbarn inräknade, men inte åren därefter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om