Före badhusprojektet var Panna 5 kommunens största investering någonsin. Värmepannan på åtta megawatt kostade 60 miljoner kronor att bygga. Den slutbesiktades förra januari men har haft en del barnsjukdomar.
– Ja, var ska man börja? Det är en ny panna och en ny anläggning, det är klart att allting inte funkar klockrent från början. Det har varit lite felaktiga konstruktioner, felaktigt material, kedjorna till bränsletransportören har gått av. Sånt påverkar driften och sliter på personalen, men nu börjar vi vara på banan, säger Mattias Broström, vd för Älvsbyns energi.
När våren närmar sig och värmen börjar komma så att inte båda pannorna behöver vara igång så kommer Panna 5 bli först att släckas ner för renovering.
– Vi har samlat på oss lite saker som ska utföras. Så vi ska byta rökloppskanaler och lite sånt som behöver åtgärdas. Sen hoppas vi ha en panna i fullgott skick, säger Broström.
Målet när pannan var slutbesiktad var att Älvsbyn inte skulle behöva bränna en enda liter olja under 2021.
– Under förra året blev det 99,3 procent biobränsle och 0,7 procent olja. Det når ju inte det konkreta målet precis, men det är ändå riktigt bra, säger Mattias Broström.
Trots driftstörningarna har Älvsbyns energi kunnat sälja bort 1200 utsläppsrätter för totalt över en miljon kronor och kommer att sälja ett par tusen till.
– Utsläppsrätterna ligger högt i kurs nu och är värda mycket, så det är en uppsida givetvis, säger Broström.