Tuff miljöprövning väntar Lavergruvan

Ett stort sandmagasin med 100 meter höga dammar och ett gråbergsupplag på hundratals hektar. Miljökonsekvenserna blir enorma om Boliden öppnar Lavergruvan.– Det är en lång resa men vi har kommit en bit på vägen, säger Anders Forsgren, mark- och miljöansvarig på Bolidens affärsutveckling.

ÄLVSBYN2013-06-13 06:01

Boliden planerar att an söka om bearbetningskoncession för Laverfyndigheten och den 21 maj bjöd bolaget in allmänheten till ett samrådsmöte på Folkets hus i Älvsbyn.

Omfattande miljöprövning

Ett 100-tal personer kom för att lyssna.

– Vi har mycket jobb kring det här. Det är full fart och vi hoppas att vi kommer fram som det är tänkt, säger Ulf Marklund, chef för Bolidens affärsutveckling.

Boliden har inte fattat något beslut att öppna Lavergruvan men ett 30-tal personer jobbar intensivt med idéstudien som beräknas vara klar i samband med att provbrytningen avslutas före vintern. Då har Boliden för avsikt att inleda förstudien som ska svara om investeringen i mångmiljardklassen blir av.

En bearbetningskoncession innebär att Boliden får ensamrätt på gruvbrytning i 25 år men för att öppna ett dagbrott återstår en omfattande miljöprövning som mark- och miljödomstolen tar ställning till i ett senare skede.

– En sån miljöprövning kan ta lång tid och bara att sätta ihop en ansökan kan ta ett till två år, säger Anders Forsgren.

Enorma industriområden

Miljökonsekvenserna om Lavergruvan öppnar blir enorma. Förutom att jämna Lill-Laverberget med marken måste man bygga ett anrikningsverk i samma storlek som Globen. Endast en procent av det krossade berget skickas på förädling till Rönnskärsverken och anrikningssanden som blir över måste lagras i ett sandmagasin som tar upp tusentals hektar yta.

– Dammarna är i storleksordningen 80 till 100 meter höga och gråbergsupplaget kommer att vara flera hundra hektar stort, säger Anders Forsgren.

Boliden tittar just nu på flera olika placeringar av industriområden och hur malmen motsvarande 20 lastbilslass per dag ska transporteras.

Rennäring och turism

– Vi tittar på vad som ger minst miljökonsekvenser, säger Anders Forsgren.

Boliden är medvetna om att området runt Laver innehåller rennäring, turism, friluftsliv, kulturvärden, naturreservat, nyckelbiotoper samt Natura 2000-områden i anslutning till Piteälven.

– Tillståndsprövningen för den här verksamheten kommer inte att vara en enkel resa och det är svårt att bedöma tidsramarna, säger Forsgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om