Kristina Hortlund och hennes man Peter ville hitta på någonting sommaren 2020. Men efter att de mött skyltar om covidstängt nog många gånger så insåg de att om de vill hitta på något kul så får de göra det själva. De hade en bit mark vid stugan och tänkte att de skulle plantera 30 äppelträd. Så en måndag åkte de till försöksgården i Öjebyn och för att få lite råd.
– På onsdagen ringde det sen en man från Brännlands cider som är projektledare för det här EU-projektet, han hade blivit tipsad av hortonomen i Öjebyn. Han bröt på rumänska så jag undrade först vad nu det här var för nånting. Men så hörde jag att han sa "äpplen", så jag lyssnade på vad han sa, säger Hortlund.
EU-projektet går ut på att få igång äppelodlingar i norra Sverige. Flera odlingar i västerbotten har redan dragits igång och nu är Bodstrand den första i Norrbotten. Deltagarna får 1 200 äppelträd av en stor mängd olika sorter per hektar.
– Jag lyssnade på det han sa och svarade ja, och sa till Peter att vi ska plantera 1 200 träd. Något ska vi göra med de dagar vi har kvar. Andra spelar golf eller ser på tv-serier. Det här är ett projekt som vi blir glada av, säger Kristina Hortlund.
I slutändan fick de fram yta för 530 träd efter avdikningar vid stugan i Bodstrand några kilometer utanför Älvsbyn. Det har krävts mycket arbete för att få det odlingsbart.
– Det var så igenvuxet med sly, rallarrosor och älgört att det inte ens gick att gå där till fots. Vi hyrde in en man från Boden som fick köra fyra timmar med en maskin med coromantstål. Sen fick vi fick harva i fyra-fem veckor för att få bort rötter och annat, säger Hortlund.
Som på beställning kom sommarens värmebölja samtidigt som planteringen skulle börja. Peter fick göra hålen för träden med en isborr medans släkt, barn och vänner hjälpte till.
– Våra vänner börjar bli åldersstigna de också. En kompis från England sa "I'm getting to old for this shit" när vi stod där och svettades i värmen med broms som hugger före de landar surrandes runt oss. Men vi fick det gjort på ett par veckor, säger Hortlund.
Nu är träden i marken, området är avstängslat för vilt och träden har gnagskydd för sork, hare och andra gnagare som kan ta sig in. De 24 olika sorters äppelträd kommer från en finsk plantskola och ska vara härdiga för nordligt klimat. Men det är fortfarande ett stort experiment så det finns inga garantier att plantorna kommer att överleva.
Hur mycket kunde ni innan ni började?
– Ingenting egentligen. Eller ja vi gillar ju att plantera och sånt. Nu under vintern får vi lite paus för att lära oss det här med beskärning till exempel, säger Kristina Hortlund.
Träden är deras egna, och det finns inga krav på att sälja eventuell skörd till Brännlands cider, men de har tagit på sig att köpa från de olika odlingarna om de vill.
– I så fall gör de en cider med bara äpplen från den här gården. Så får man en liten etikett som visar att just den cidern kommer från Älvsbyn och den här gården. De gör sån här finare cider som är mer som ett dessertvin än det här söta man hittar i hyllorna på Systembolaget.
Så länge plantorna överlever har de planer på att förfina produkter själva.
– Vi tänker att vi kan utveckla lite småskalig must själva och ha självplock. Men resten kommer vi nog sälja till Brännlands cider för det är ju tonvis med äpplen som det kommer att handla om, säger hon.