Svårare få tillstånd lägga ut sjövärme i Älvsbyn

Det blir svårare att få tillstånd att lägga ut sjövärme i Älvsbyns kommun. Finns det möjlighet ska slingorna grävas ned på tomten eftersom ett stort antal anläggningar i sjön kan ge upphov till framtida problem.

ÄLVSBYN2013-08-31 06:01

Antalet sjövärmeanläggningar i kommunen har ökat i snabb takt. Myndighetsnämnden har reagerat över trenden och menar att uppvärmningsmetoden kan ge upphov till framtida problem för båttrafik, ledningsnät samt miljön om slingorna går sönder.

– Det har bara varit anmälningsplikt på det tidigare. Nu skärper vi kraven, säger Thor Lindgren (S), ordförande i myndighetsnämnden.

Flera krav

Ett nytt principbeslut säger att sjövärme endast får anläggas om det inte finns möjlighet att gräva ned värmeslingor i mark på egen fastighet. Det måste också ske på ett sådant sätt att det inte stör miljön, fiske eller friluftsliv. Endast miljövänliga köldbärarvätskor får användas och köldbärarkretsen ska vara väl förankrad och utmärkt med synliga bojar.

– Det måste utmärkas. Det är lite dåligt med det idag, säger Thor Lindgren.

Fastighetsägare som vill anlägga sjövärme måste samråda med andra som har ledningar i vattnet för att säkerställa att inte skador uppkommer.

– Sedan vet man inte i förlängningen hur det påverkar miljön, växt- och djurliv i vattnet.

Blir det svårare att få tillstånd till sjövärme nu?

– Vi har sagt att har man möjlighet att lägga ned det i marken så är det det alternativet som gäller.

Dialogmöte i Muskus

Ett exempel på en sjö som har ganska många sjövärmeanläggningar är Muskus och den 27 juni hade myndighetsnämnden och miljö- och byggkontoret ett dialogmöte med bybor där. Enligt Thor Lindgren vill fastighetsägarna gärna lägga ned värmeslingor i sjön.

– Men nog förstår de också att det kan bli för mycket till sist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om