Statsvetaren: "Praxis är ett lurigt begrepp"

Statsvetarprofessorn Simon Matti menar att man ska ha klart för sig att praxis inte är regelstyrt utan något som kommer på tal när man har något att vinna eller förlora.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid LTU, tycker att "praxis" är ett lurigt begrepp.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid LTU, tycker att "praxis" är ett lurigt begrepp.

Foto: Tomas Bergman

Älvsbyn2022-11-24 17:00

"Det är ett ganska lurigt begrepp", säger Simon Matti. Han anser att om man drar det till sin spets så finns det ingenting som säger att man måste följa praxis, annars hade det varit regler eller lagar istället för "så här brukar vi alltid göra".

– Det är så att om du har någonting själv att vinna på att praxis följs så är det väldigt lätt att lyfta fram det. Men hade man vunnit på om praxis inte följs, hade man viftat särskilt mycket då? Antagligen inte, säger Simon Matti.

När det gäller praxis så ska man enligt honom komma ihåg vem som tycker vad och vem som ligger bakom.

– Det är väldigt sällan en fråga om att upprätthålla ett system för upprätthållandets skull utan det är ju en fråga om vad det är man försöker få igenom, säger Simon Matti.

I hans ögon är det heller inget felaktigt att bryta mot praxis. Om praxis vore så pass viktigt så hade det varit en skriven regel istället för en oskriven regel.

– Hur det än är så handlar politik om makt och inflytande och att få igenom de frågorna man vill få igenom. Man kan få igenom sina frågor hur man vill om det inte är regelstadgat. Jag ser det inte som något felaktigt att man gör det som krävs inom lagens ramar för att få igenom sina frågor. Tycker man då att man inte ska få bete sig på ett visst sätt så måste man i så fall jobba för att få till en regeländring, säger Simon Matti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!