Sommarjobben kan halveras i Älvsbyn

Kommunen arbetar febrilt med att hitta feriearbeten för ungdomarna. Upp till hälften av de vanliga jobben kan försvinna i år.

Utan äldreomsorg och omsorg blir det väldigt många sökande på få platser. Före beslutet låg kommunen precis på gränsen med platser för sökande, och nu ryker kanske hälften av feriearbetena.

Utan äldreomsorg och omsorg blir det väldigt många sökande på få platser. Före beslutet låg kommunen precis på gränsen med platser för sökande, och nu ryker kanske hälften av feriearbetena.

Foto: Laila Bäckström

Älvsbyn2020-05-05 15:19

Omsorg och äldreomsorg uppgår tillsammans till närmare hälften av de feriearbeten som kommunen varje år erbjuder till skolungdomarna. Det är redan klart att de cirka 38 jobben inom äldreomsorgen dras in och i veckan bestämmer man om även de cirka elva platserna inom den vanliga omsorgen också kommer att dras in.

– Vi kan inte säga säkert, men det är troligt att det blir så. Det är nästan hälften av alla våra vanliga platser. Vi jobbar med att hitta ersättningsplatser, men jag kan inte säga idag om vi kan ersätta allihop, men vi gör vårt bästa, säger Stefan Lindgren, arbetsmarknadsenheten.

Anledningen är att det enligt arbetsmiljöverket är förbjudet för minderåriga att arbeta i miljöer där de kan komma i kontakt med smittor av riskklass 3, som HIV, Tuberkulos eller coronaviruset som orsakar covid19. Den omfattar smittämnen som ger upphov till sjukdomar med "allvarliga konsekvenser och begränsad möjlighet att bota eller förebygga smitta. Den enda högre klassen är riskklass 4 för exempelvis Ebola.

– Risken skulle vara att de blir smittade eller drar in smittan på boenden, vilket skulle kunna vara förödande, säger Lindgren.

För att hitta ersättningsplatser så ser man till grannkommunen Piteå och hoppas kunna dra igång något som Piteå först hade på test men nu har permanentat varje sommar. Det "mobila teamet" som jobbar med exempelvis röjning, målning, städning och så vidare.

– Det är ett spår. Då utgår vi från Älvsbyn och i en minibuss och åker ut och gör punktinsatser hos föreningar och i verksamheterna där det behövs. Vi ska försöka hitta så mycket jobb som möjligt, säger Lindgren.

Även ÄIF:s fotbollsskola har tackat nej till att ta emot feriearbetare från kommunen i år. Arbetsmarknadsenheten har dock fått förfrågningar från andra verksamheter inom kommunen som kan tänka sig ta emot.

– Men det är inte klart något med det än då vi inte vet om det är genomförbart än. Men vi slår våra kloka huvuden ihop för att hitta kompletteringar. Det är mycket som hänger i luften och svårt att säga hur många ersättningsjobb vi kan få ihop, säger Stefan lindgren.

När ska det vara klart?

– Vi har sagt så här. Vi ska skicka ut ett sista meddelande om feriearbete senast i slutet av maj. Första perioden börjar den femtonde juni och man ska ha två veckor på sig att tacka ja eller nej och så vi får tid att spela på att omorganisera utifrån det, säger Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!