Socialchefen inväntar utredningen – ”jätteolyckligt”

Kommunens socialchef Hans Nyberg beklagar det inträffade men kan inte yttra sig om några direkta detaljer då händelsen fortfarande håller på att utredas.

Hans Nyberg beklagar olyckan men väntar med att gå in på detaljer tills utredningen är färdig. (Arkivbild)

Hans Nyberg beklagar olyckan men väntar med att gå in på detaljer tills utredningen är färdig. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2019-09-12 19:00

När utredningen är klar och man vet exakt vad som hänt i alla steg kan man börja diskutera vilka åtgärder som ska tas för att det inte ska upprepas.

– Vi kan inte hålla människor inlåsta, det finns möjligheter att komma in och komma ut. Det är i alla fall jätteolyckligt det som hände och det som sker nu, mycket mer än så kan jag inte säga förutom att vi utreder det som hänt, säger Hans Nyberg.

Stämmer det att det inte finns några rutiner för när någon försvinner?

– Vi tittar över det också. Det är svårt att generellt säga hur man ska agera när en person är borta. Det kan bero på många olika faktorer och situationer, säger Nyberg.

Men hur kan man inte ringa vare sig polis, SOS eller anhöriga?

– Åter igen så inväntar jag utredningen. Jag kan inte svara på vad som är gjort och vad som inte är gjort, säger Nyberg.

Sedan försvinnandet har i alla fall boendet satt upp stora lappar som informerar om att dörrarna måste hållas stängda.

– Vissa åtgärder har man gjort på enheten redan nu. Men vi väntar på utredningen för att kunna göra en full utvärdering av läget, säger Nyberg.

För lite mindre än ett år sedan slog undersköterskorna i Älvsbyns kommun larm. Åtta undersköterskor från Skogsgläntan, Lövstigen, Loftet och just Lärkan vittnade tillsammans om underbemanning, sjukskrivningar och tidsbrist hos de boende. Jenny Granström menar att någon borde upptäckt att hennes mamma var borta mycket tidigare.

Ser du någon koppling till det?

– Nej, jag ser inte kopplingen till det. Det är jätteolyckligt att det händer sånt här, men även om man har betydligt mer personal så kan situationer uppstå, så ser verkligheten ut. Det går inte att säkra upp och det kommer säkert hända mer i framtiden också. Men det betyder inte att vi inte ska jobba förebyggande och finnas på plats för att ta hand om människor. Vi bemannar också upp vid specifika situationer beroende på hur människor mår. Vi försöker anpassa oss, säger Hans Nyberg.

Har ni gjort några förändringar efter att sjuksköterskorna larmade?

– Vi har inte bemannat upp generellt bara för att man går ut i tidningen. Jag uppfattar också att det inte är någon unison åsikt som delas av alla anställda att det är underbemannat, det måste man vara medveten om också, säger Hans Nyberg.

Framöver kommer Hans Nyberg att försöka få till en träff med Gun-Britts anhöriga för att föra en dialog med dem i väntan på utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!